ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо се получава запекът?

Кои са симптомите на запека?

  • Изхождане през го­лям интервал от вре­ме на малки, твърди изпражнения, които трудно се отделят.
  • Подут корем, газове, чувство за дискомфорт в ректума и не­пълно изхождане.
  • Загубата на тегло, острата коремна бол­ка или кървенето от ректума са сигнали за по-сериозен проб­лем.

 

Какво представлява запекът?

Запекът е състояние, при което изхождането е затруднено, нередовно и изпражнения­та стават сухи и твърди. Навиците за дефекация при здравите хора се различават. Ня­кои се изхождат обичайно веднъж или повече пъти на ден, докато други правят това само два или три пъти в седмицата и се чувстват добре. Всяка една промяна в навици­те за дефекация е тревожен сигнал и трябва да се установи причината.

Промяната в начина на хранене може да доведе до извличане на водата от изпраж­ненията и изсушаването им, докато се придвижват през дебелото черво. Други въз­можни причини за запек са промяната в двигателната активност и начина на живот, недостатъчният прием на влакнини, натрупаният стрес и съзнателното потискане на позива за дефекация поради външни обстоятелства.

Ако поради някаква причина не сте се хранили нормално няколко дни и отново се върнете към обичайния си хранителен режим, възможно е функцията на стомашно-чревния тракт да се наруши и да страдате от запек за известно време. Това не бива да ви притеснява. Веднага щом храносмилателната ви система набави за организма не­достигащите хранителни вещества, тя отново ще започне да отделя остатъците от хра­носмилането редовно.

Определени медикаменти като желязо, наркотични болкоуспокояващи със съдър­жание на кодеин, антиациди, съдържащи алуминий, и лекарства срещу високо кръвно налягане, които имат диуретично действие, могат да доведат до запек. Еднокринни заболявания като диабет или болести на щитовидната жлеза също оказват влияние върху навиците за изхождане.

По време на консултацията с лекар той вероятно ще ви попита от колко време има­те запек, кога за последен път сте се изходили, каква е била консистенцията на изпраж­ненията и дали сте забелязали кръв в тях.

 

Профилактични съвети срещу запек (обстипация)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *