ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се лекува дивертикулозата?

Повечето хора успяват да се справят с леката форма на дивертикулоза. При по-тежките фор­ми на болестта лекарите провеждат лечение, за да овладеят инфекцията, да намалят възпалението, да успокоят дебелото черво и да предотвратят усложнения като кърве­не и перфорация. Понякога се налага лечение с медикаменти или операция.

 

ЛЕКАРСТВА

Противовъзпалителните медикаменти могат да облекчат болката, подуването и запе­ка, съпътстващи дивертикулозата. За да се успокои лигавицата на дебелото черво, ле­карят може да препоръча хранене с течно-кашеви храни и лекарството пропантелин бромид (пролантин), което помага при спазми на червата. При кървене може да ви бъде предписано съдосвиващо средство като васопресин, което е възможно да се при­лага локално, за да се спре кървенето. Абсцесът налага лечение с антибиотици. Ако лекарствата не овладеят състоянието, възможно е да се наложи дренаж на абсцеса, за да се евакуира гнойната течност.

 

ХИРУРГИЯ

При тежък дивертикулит понякога се налага операция, за да се премахне увреденият участък от дебелото черво. След това здравите части на дебелото черво се свързват.

 

ПРИРОДНА МЕДИЦИНА

Потърсете в специализираните магазини следните билки: корен от бяла ружа, кора от бряст, корен от женско биле и екстракт от алое вера. Те успокояват и предпазват възпа­лената лигавица на дебелото черво. Чаят от лайка или комбинацията от кора от бряст, мента и валериана също имат ефект поради успокояващите и противовъзпалителни­те си свойства. Добавките с влакнини като индийски живовляк или ленено семе могат да са от полза. Киселото мляко, както и пробиотичните добавки (ацидофилус и бифидус) имат положително въздействие върху чревната флора. Маточината и кочата бил­ка също могат да успокоят стомашно-чревния тракт.

 

ФАКТ

Нов лечебен метод мо­же да замени опера­тивната намеса при ди­вертикулит. С помощта на ендоскоп се прави оглед на вътрешната стена на дебелото чер­во и едновременно с това се въвеждат ле­карства в областта на дивертикулите и се из­вършват малки мани­пулации.

 

СИМПТОМИ:

  • Дивертикулоза: често липсват оплаквания или се наблюдават леки спазми, подува­не, запек и болка в долната коремна област.
  • Дивертикулит: тем­пература, гадене, повръщане, остра болка в корема, за­пек, кръв в изпраж­ненията.

 

ВАЖНО!

В миналото лекарите препоръчваха на хора­та с дивертикулоза да избягват храни, богати на влакнини. Сега оба­че се смята, че насите­ният на баластни веще­ства хранителен режим може да предот­врати дивертикулоза или да подпомогне ле­чението й. По време на пристъп обаче избягвайте храни със семки като ягоди и малини.

 

Какво заболяване е дивертикулозата?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *