Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво заболяване е дивертикулозата?

Дивертикулозата е заболяване,при което стената на дебелото черво на определени места отслабва и там се образуват торбички, наречени дивертикули. Най-често се свързва с недостатъчен прием на влакнини.

Дивертикулозата е рядко срещана в Азия и Африка, където хората консумират повече баластни вещества и малко месо. Благо­дарението влакнините изпражненията стават по-меки, по-лесно преминават през де­белото черво и оказват по-малък натиск на стените му. Лекарите смятат, че напъване­то при изхождане е една от причините за образуване на дивертикулите, което обясня­ва защо запекът води до дивертикулоза.

За дивертикулит се говори, когато дивертикулите (торбичките) се инфектират и възпаляват, вероятно защото в тях се задържа чревно съдържимо. Около 10 до 25% от хората с дивертикулоза развиват дивертикулит, който може да протече с разкъсване, кървене и запушване на дебелото черво.

Възможно е да се образува абсцес (събиране на гной в участък от дебелото черво), който предизвика разпространение на инфекцията по кръвен път до други органи или гнойно възпаление в корема. Случва се гнойта от абсцеса да изтече в коремната кухина. Това състояние се нарича перитонит и изисква незабавна хирургична намеса, при която коремната кухина се почиства от гнойта с дезинфекциращи разтвори и ув­редените участъци от дебелото черво се отстраняват.

Дивертикулоза преминава без оплаквания в повечето случаи. Заболяването най- често се установява случайно, по време на изследвания по друг повод. Понякога ди­вертикулозата се открива при рентгенова снимка на дебелото черво с използване на бариева каша, която ясно очертава стената на дебелото черво. Ако лекарят има подо­зрения за дивертикулоза, може да ви назначи тест за кръв в изпражненията.

При наличие на оплаквания и съмнение за дивертикулоза ще ви направят преглед за установяването на болка в коремната област и кръвни изследвания за наличие на инфекция. Чрез ендоскопска апаратура (еластична тръба с лампа и камера в единия край) може да се осъществи оглед на вътрешната стена на дебелото черво.

 

Супер храни за добро здраве

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *