Кои са симптомите на застойната сърдечна недостатъчност?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Застойната сърдечна недостатъчност (ЗСН) е усложнение на други сърдечносъдови болести, при което сърцето е с намалена способност да изпомпва кръвта ефикасно.

Кои са симптомите на застойната сърдечна недостатъчност

Състоянието възниква вследствие на сърдечносъдово заболяване, при което сърдеч­ният мускул отслабва или клапите, които контролират кръвния поток от и към сърце­то, фунщионират неправилно. Тъй като при всеки удар сърцето изпомпва по-малко количество кръв, по-бедната на кислород кръв, която се връща към него от останалата част на тялото, се задържа в белия дроб и останалите органи. Най-много от симптоми­те на ЗСН са резултат от това задържане на течности в тъканите. Истинската причина за състоянието са обикновено коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, нарушен сърдечен ритъм и други сърдечносъдови проблеми. С по-висок риск са хора­та с диабет, алкохолиците, пациентите с анемия и болести на щитовидната жлеза.

Сърдечната недостатъчност засяга най-често лявата половина на сърцето, която получава обогатената с кислород кръв директно от белия дроб и е натоварена с по- тежката функция да я изпомпи до органите на тялото. Може да се засегне и дясната по­ловина, която получава бедната на кислород кръв от органите и я изпомпва към белия дроб, където тя се насища с кислород.

Броят на хората, които живеят със ЗСН, непрекъснато нараства, защото продължи­телността на живота им се увеличава и те много често оцеляват след сърдечносъдови заболявания, които увеличават риска от ЗСН. За да постави диагноза ЗСН, лекарят първо прави цялостен физикален преглед, след което пристъпва към рентгеново изследване, ЕКГ, кръвни изследвания и при необходимост ЯМР, ангиография и сърдечна катетеризация.

 

Симптоми на застойна сърдечна недостатъчност:

  • Недостиг на въздух (задух), особено в легнало положение или преди заспиване.
  • Намалена способ­ност за спортуване (поради задух, лесно изморяване, анор­мална учестена сър­дечна дейност или слабост).
  • Подуване и оток на ходилата, глезените, краката или корема.
  • Умора.
  • Упорита, суха каш­лица.
  • Пристъпи на кашли­ца, понякога съпро­водени с отделяне на розови пенести храч­ки и изпотяване.
  • Болка в гърдите.

Какво иска сърцето?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *