Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не давайте сок на бебето преди 5-я месец!

Повечето педиатри смятат, че включването на сокове в режима на кърмачетата предхожда захранването с пюре и трябва да става след навършване на 1 месец.

„Опитът ми на педиатър и алерголог показва, че този ранен прием на сокове често предизвиква алергични реакции – твърди д-р Йордан Мирчев пред “ Всичко за семейството“. -Същото важи и за захранването след третия месец. Причината е недоразвитата храносмилателна система на бебешкия организъм, което увеличава възможността алергените да преминат в кръвта и да предизвикат алергия.“

В САЩ и в много западноевропейски храни захранването се препоръчва след 6-8-ия месец, което означава, че включването на сокове е добре да става в края на 5-ия. Важно е процесът да протича постепенно.

Започва се с 1 чаена лъжичка, като количеството се увеличава с по 5 мл дневно до достигане на 100 мл – съветва лекарят. -През този период наблюдавайте детето си. Ако има някаква непоносимост към определен плод или зеленчук, тя ще се прояви под формата на обриви, повръщане, разстройство.

В случай че всичко е наред, д-р Мирчев препоръчва въвеждането на различен сок, като пак се започва с 5 мл и постепенно количеството се увеличава до 100 мл. Появата на всяка нова храна в менюто трябва да става най-малко през 2 седмици, за да сте сигурни, че детето е приело и свикнало с предишната.

„Започнете с домашно приготвен морковен или ябълков сок – казва специалистът. – Сокове от круши, грозде или сини сливи могат да предизвикат разстройство, но това не е знак за алергия. Бъдете внимателни със соковете от цитруси, ягоди и мъхести плодове (праскови, кайсии). Те се включват в детското меню, и то под формата не на сокове, а на плодове след навършване на 1-2 години. По-добре да не бързате, отколкото да предизвикате алергия, която ще попречи на детето да консумира тези плодове.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *