Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Профилактични съвети при заболявания на щитовидната жлеза

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

 

Внимавайте какво консумирате. При хипо­тиреоидизъм трябва да приемате достатъчно йод (съдържа се в раците и йодираната сол) и да ограничите приема на мазнини, тъй като те могат да повишат нивото на холестерола. При хипертиреоидизъм трябва да избягвате богатите на йод храни и да приемате продукти с високо съ­държание на калций, за да компенсирате извличането на калций от костите под влиянието на излишъка от тиреоидни хормони.

Включете повече кръстоцветни зеленчуци като броколи в менюто си, тъй като те по естествен път потискат синтеза на тиреоидния хормон.

• Зеленчуци. Много учени смятат, че желязото е необходимо за нормалния синтез на тиреоидния хормон, затова трябва да се консумират богати на желязо храни като черен дроб, риба и тъмнолистни зеленчуци.

От друга страна, излишъкът на желязо нарушава усвоява­нето на медикаментите за щитовидната жлеза, затова тряб­ва да се консултирате с лекаря си, преди да започнете прием на добавка.

 

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

Движете се. Спортът спомага за поддържа­нето на холестерола в нормални граници, кои­то при хипотиреоидизма обикновено са високи. Бързите, половинчасови разходки през повечето дни от седмицата ще ви помогнат да контролирате холестерола си.

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамини. Мултивитаминните особено със съдържание на витамини от групата В, витамини С и Е, които повишават имунитета, са подходящи за всеки проблем с щитовидната жлеза и спомагат за правилното й функциониране. Ако имате „ленива щитовид­на жлеза“, допълнителният прием на цинк (заедно с мед) и може да помогне. А при дефицит на йод кафявите водорасли (келп) ще възстановят недостига.

 

Хормонално влакче на ужасите?!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *