Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

С какво да се храним при хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизъм означава понижена функция на щитовидната жлеза и от там по-забавен метаболизъм. Съответно много често се случва хората с такъв проблем да пълнеят без причинно. Затова ние ви даваме списък с подходящи и неподходящи харни за приемане при хипотиреоидизъм. 

Хранителни продукти потискащите щитовидната жлеза 

Полиненаситените мастни киселини – въпреки полезните им свойства за повечето хора тези мазнини не са полезни за хора с хипофункция на щитовидната жлеза.Те не само,че блокират отделянето на тиреоидни хормони, но също така и движението им в кръвопотока и усвояването им.

Соята – за соята и соевите продукти се смята, че имат функция да потискат секрецията на тиреоидните хормони. А това се получава заради свойството им да стимулират женските полови хормони и по-конкретно естрогените

Рафинираните продукти – като захар, бяло брашно, царевично брашно, бял ориз и други подобни повишават кръвната захар и нивото на хормоните на стреса, които се смятат за един от предразполагащите фактори за хипофункция на щитовидната жлеза. Според някои те съдържат и токсични вещества, които влияят на активността на тиреоидните хормони.

Водата – тя по-никакъв начин не вреди на организма или на усвояването на тиреоидните хормони. Тук по-скоро проблема идва от характерното за болестта задържане на течности в организма и отоците и в случая би трябвало да се внимава и с прекомерния прием на течности. Важен е балансът между консумираните и извежданите от организма течности.

Хранителни продукти подходящи за проблеми с щитовидната жлеза 

Малко наситени мазнини – осигуряването на малко количество наситени мазнини на ден в менюто е важно за поддържането на кръвната захар в норма и регулирането на стресовите хормони. Най-добрият вариант да се осигурят е чрез хапване на парче месо през ден.

Месен бульон – в него има аминокиселини с противовъзпалителен ефект, които са лесно усвоими и полезни за страдащите от хипотиреоидизъм.

Морски дарове – както знаем във всички морски дарове се съдържа йод, който е така важен за функцията на щитовидната жлеза (йода обаче не се препоръчва при автоимунни заболявания на щитовидната жлеза). Морските дарове са богати и на селен, който също се смята за важен микроелемент за функционирането на щитовидната жлеза.

Плодове и зеленчуци – най-вече тези богати на калий, защото той има роля в поддържането на нормалното ниво на кръвта захар и понижаването на стреса. Източници на калий са гъбите, спанака, копъра, магданоза, синапа, куркумата, зелето, брюкселското зеле, броколите, доматите, бананите, кайсиите и др.

Кафе – то е богато на магнезий и витамини от В групата, които са полезни за нормалното функциониране на жлезата. Кафето също така помага и за тонуса, но все пак не повече от две чаши на ден!

 

 
Защо трябва да наблюдаваме щитовидната жлеза?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *