Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо трябва да наблюдаваме щитовидната жлеза?

Тази малка жлеза е много чувстви­телна към хормо­налните колеба­ния при жените. Ето защо през целия си живот не бива да я из­пускаме от очи.

Мързелива през пубертета

Момичетата, при които съществува семейно предразположение, могат да забележат през пубертета появата на леко уголемена гуша. Това е доказателство за забавената дейност на щитовидната жлеза. През този период нивото на естрогените постепенно нараства и създава допълнителна потребност от хор­моните на щитовидната жлеза. Ако подрастващите страдат от недостиг на йод, производството на естрогени може да се окаже недостатъчно. Тогава от хипофи­зата идва „нареждане“ за стиму­лиране на щитовидната жлеза, от което тя видимо нараства. Добре е лекарят да каже мнени­ето си, но най-често няма нищо опасно. Обикновено в рамките на няколко месеца нещата се нормализират.

Подута при менструация

Точно преди цикъла някои жени забелязват лека издаденост на ши­ята си, така както други чувстват гърдите си напрегнати и наедрели. Приливът на естрогени предизвик­ва хиперваскуларизация (засилено кръвоснабдяване) на щитовидната жлеза, което води до подуването й. Приемането на хормонални лекар­ства не влияе на обема й.

Уморена през менопаузата

След 50-годишна възраст не­рядко при жените се появява хипотериоидит – заболяване, дължащо се на преждевре­менното остаряване на щи­товидната жлеза във връзка с намаляването на женските хормони. Диагностицирането му не е, лесно, тъй като през менопаузата организмът се променя и се нагажда към новия хормонален баланс. При първите симптоми – умора, напълняване – лекарите пре­поръчват преглед на щито­видната жлеза и анализ на кръвта.

Като „полудяла“ след бременност

По време на бременност­та нуждата на организма от хормоните на щитовидната жлеза се увеличава. При же­ните, които имат лека гуша, тя нараства още. При други се появяват малки бучки, които обикновено са без значение, но винаги е необходима консул­тация с лекар. Тя е абсолютно задължителна за бременните с установен хипер- или хипо­териоидит.

Най-много смущения в дей­ността на щитовидната жлеза настъпват непосредствено след раждането. Рядко се налага лечение, но наблюдението е от важно значение.

Диагностика пред огледалото

Приближете се до огледалото, леко от­метнете глава назад, преглътнете и опипайте шията си.

  • Нормалната щитовидна жлеза нито може да се види, нито да се напипа.
  • При първа и втора степен увеличение жлезата не се вижда, но се напипва и изпъква при гълтане. Това е сигнал, че трябва да посетите ендокринолога.
  • При трета степен жлезата се напипва отчетливо и добре се вижда. Консулта­циите с ендокринолог трябва да ста­нат редовни.
  • При четвърта и пета степен на увели­чение жлезата е значително уголемена, по-обемиста е цялата долна част на шията. Лекарят може да ви насочи към хирургическа намеса.

 

 

Базедовата болест винаги носи изненади

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *