ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои са симптомите на глаукомата?

Глаукомата е една от водещите причини за слепота, която може да бъде предотврате­на.

Възниква, когато високото вътреочно налягане (натискът, оказван от течността в очната ябълка) намалява притока на кръв към очния нерв и той постепенно се увреж­да. С напредването болестта се появяват слепи петна, замъглено виждане, лошо периферно зрение и понякога главоболие.

 

В окото се намират две камери, изпълнени с течност. Очният нерв е разположен в ретината зад задната камера, наречена стъкловидно тяло, която е изпълнена с желеподобна течност. Предната камера е изпълнена с течност, наречена вътреочна течност. При нормални условия в окото непрекъснато се произвежда течност, която се оттича през очния дренажен канал (ъгъл), разположен между ириса и роговицата. Когато се развие глаукома, течността в предната очна камера се увеличава и започва да оказва натиск върху задната кухина и очния нерв. Течността се увеличава или вследствие на прекомерното й производство, или в резултат на нарушеното й оттичане през канала (ъгъла). Има два основни вида глаукома:

  • Откритоъгълна глаукома, която се среща в 90% от случаите и при която каналът остава отворен, но вследствие свръхпродукцията на течност се оказва напрежение върху задната очна кухина. Възможно е да протича незабелязано, защото уврежда­нето настъпва много бавно.
  • Закритоъгълна глаукома – възниква, когато каналът е непроходим и течността не може да преминава през него. Може да настъпи постепенно или внезапно (остра глаукома) с болка и загуба на зрението. При втория случай трябва незабавно да се вземат мерки – да се намали налягането, за да се предотврати ослепяване. Потърсе­те медицинска помощ веднага, ако това се случи.

 

По време на прегледа офталмологът ще измери вътреочното налягане с тонометър — малък уред, който се притиска към очната ябълка, за да се определи индиректно вътреочното налягане. Това е задължителен преглед за пациенти над 40 години, безболез­нен е и трае няколко минути. Поставя се диагноза глаукома, ако вътреочното налягане е над 21 mmHg.

Лекарят ще извърши преглед на ретината и очния нерв, ще направи проверка на централното и периферното зрение.

 

СИМПТОМИ НА ГЛАУКОМАТА:

  • Обикновено не се на­блюдават предупре­дителни сигнали за настъпването на глау­кома.
  • При откритоъгълната глаукома периферно­то зрение постепенно отслабва и малки слепи петна в зрителното поле се увеличават. Срещат се трудности при нощно шофиране и при преминаване­ на тъмно. Постепенно се изгубва централ­ното зрение.
  • Глаукома се появява болка в очите, замъг­лено зрение с ореоли около светлините, за­червяване на очите, главоболие, а поня­кога и повръщане.

 

 Грижа за очите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *