Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изпитайте удоволствие от храната

В бесния ритъм на живота забравяме, че храната не е начин за получаване на калории, а начин за получаване на удоволствие, наслаждение. Трудно е да се насладим дори на най-вкусната храна, ако я гълтаме, без да я дъвчем и без дори да разберем какво поглъщаме. Хормоните на удоволствието се изработват в организма, когато сме спокойни и щастливи, когато се наслаждаваме. И основната им роля е да се борят със стреса и да отстраняват последствията му.

Помислете кое блюдо предизвиква у вас най-голямо желание – така че слюнки да ви потекат. Пригответе го, седнете на красиво подредена маса, отложете всички дела и по време на храненето усетете всички подправки, добавени в него, всички оттенъци на вкуса – кисело, солено, горчиво, сладко…

Нормализация на храносмилането

Помните ли правилото от детството за старателното дъвчене на храната? То има научна основа: при активно дъвчене храносмилането се активизира и процесът на усвояване на храната е по-пълноценен. Червата работят по-добре, изчезват проблемите с храносмилането.

При продължително дъвчене се отделя достатъчно слюнка за началното преработване на храната – това се отнася главно до въглехидратите, които частично се разграждат под действието на фермента амилаза от слюнката. Освен това добре сдъвканата храна по-равномерно се смесва със стомашния сок, става по-достъпна за работата на ферментите, следователно по-пълно и правилно се усвоява, без да напряга допълнително задстомашната жлеза и черния дроб. Това, от своя страна, решава и проблема със запека, който възниква главно заради „сухоежбината“ – парчетата храна не успяват да се разградят и формират застои в червата. отказ от вредна храна.

Ако се храните бавно и равномерно, възниква потребност да ядете вкусно и полезно, разнообразно и с полза за здравето. Различните фаст-фуди с изобилието от подправки и оцветители, консерванти и стимулатори на вкуса ви се струват не така привлекателни както домашно приготвената храна.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *