Повече социални контакти, по-здрав организъм

Добре известен факт е, че хората, които поддържат широк кръг от социални контакти, имат по-дълъг живот и по-добро здраве в сравнение с тези, които рядко общуват с околните.

 

Хората, които поддържат стабилни връзки с приятелите, семейството, съседите и колегите си, имат по-дълъг, щастлив и активен живот от социално и емоционално изолираните. След проведени изследвания учените в САЩ са стигнали до следните изводи:

  • Изолацията се отразява пагубно на здравето. Едно проучване сочи, че жените с по-малко социални контак­ти страдат от високо кръвно налягане по-често. При хората с ограничени и нестабилни връзки рискът от прежде­временна смърт, без да се отчитат въз­растта и други фактори, е с 2-4 пъти по-висок.
  • Подкрепата от страна на приятели­те влияе благоприятно на здравето. Възрастните хора, които са изградили свой постоянен приятелски кръг, имат по-малък риск да развият сър­дечносъдово заболяване. Подкрепата от страна на близките и приятелите дори може да ви помогне да оздравее­те по-бързо. Жените с метастази от рак на гърдата, които всяка седмица посещават терапевтични групи, жи­веят средно 18 месеца по-дълго от са­мотните жени със същото заболяване.
  • Социалните връзки могат да ви предпа­зят от негативните последици на стреса. Хората, намиращи опора в приятелите си, имат по-малка нужда от болкоуспокояващи лекарства и се възстановяват по-бързо след прекарано заболяване. Те стриктно следват съветите на лекаря и полагат повече грижи за себе си. Учените са установили, че жените, които се сре­щат с много хора, приемат по-бедни на мазнини храни в сравнение с тези, които водят по-изолиран живот.

 

*** Стремете се да поддържате връзките, които ви носят ра­дост, топлина и ви зареждат с положителна енергия, а из­бягвайте хората, въздейства­щи ви отрицателно.

 

Да остаряваме красиво!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *