Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хранителен план за хора над 70 години

Диетолозите в САЩ са разработили план, основан на пирамидал­ната схема на хранене и специално предназначен за хора над 70 години.

Взети са под внимание променящите се хранителни нужди с напредването на възрастта. Направени са няколко до­пълнения към традиционната пирамидална схема:

 

Вода:

На най-долното ниво на пирамидата има осем чаши вода. Тя е жизненоважна за всяка възраст. С остаряването обаче чув­ството за жажда не е надежден индикатор за това от колко вода се нуждае организмът ни. За това непрекъснато трябва да се подсещаме да приемаме повече течности.

 

Хранителни добавки:

Допълнително ниво на върха на пирами­дата, което включва хранителните добавки калций, витамините D и В12. Не е задължително всеки да се нуждае от тях, но е добре на тази възраст вече да се замислите дали да не ги приемате допъл­нително под формата на витамини или обогатени храни. С годи­ните много хора престават да усвояват пълноценно витамин В12 от храната, не приемат достатъчно калций и се нуждаят от повече витамин D. За да сте сигурни, консултирайте се с вашия лекар.

 

Променящи се хранителни нужди

С възрастта нуждата от едни хранителни вещества нараства, а от други – намалява. Например трябва да се ограничи прие­мът на сол до 2500-3000 мкг на ден, защото с годините бъбреците по-трудно елиминират излишъка. Необходимо ни е и по-малко количество витамин А, тъй като той вече много по-лесно се усвоява и натрупва в организма. Препоръчваните мини­мални дози са 700 мкг на ден за мъжете и 600 мкг дневно за жените. Трябва да се ограничи и приемът на калории.

 

Кое хранене е здравословно?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Хранителен план за хора над 70 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *