Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Класическата музика успокоява бебето, но не го прави по-интелигентно

Музикалната терапия за най-малките трябва да се дозира много внимателно

Множество изследвания и публикации гласят, че класическата музика е важен фактор в отглеждането и възпитанието на бебето, дори още от вътреутробния му период. Според психолози и педиатри тя влияе положително със своето хармонизиращо и успокояващо въздействие. А децата, чийто вътрешен свят е уравновесен, по-лесно общуват и усвояват нова информация. Някои специалисти стигнаха и по-далече с твърденията си – музиката помага за опознаването на цветовете и развива чувство към езика. Междувременно холандецът Раймонд Лап спечели световна известност като композитор на успокояваща музика за бебета.

Първоизточникът на тези мнения е изследване на Калифорнийския университет в началото на 90-те години, според което слушането на класическа музика още с идването на бял свят (а и преди това) увеличава интелигентността. И до днес продължават да се градят различни теории и хипотези на основата на проведени практически експерименти. „Музиката по своеобразен начин предава информация, емоции и донякъде може да се уподоби на език. За неговото разбиране обаче са нужни големи и специфични познания и дори тогава пак остава твърде неточен – казва музикологът проф. Явор Конов пред „Всичко за семейството. – Ефектът от боравенето с езика „музика“ при всеки е различен. Той зависи не само от индивидуалността и личните предпочитания, но и от моментното състояние на човека. Не могат да се отрекат обаче научните изследвания, според които слушането на музика от Моцарт увеличава нивото на ендорфините в кръвта – показател за изживяване на удоволствие. Следователно това е средство за стимулиране на усещания за радост и щастие.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *