Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Храни, които помагат при акне

Едно от преобладаващите убеждения относно акнето е, че опреде­лени храни като шоколад или пица, го причиняват или влошават. Това обаче не е нищо повече от мит. Все пак съществуват продукти, които помагат за поддържане на оптимално здрава кожа.

Редица кожни състояния реагират на витамин А, който има поло­жителен ефект върху растежа на клетките и процеса на съзряването им. Най-ценният източник на витамин А са храните, богати на бета- каротин, който в организма се превръща във витамин А. Някои изследвания сочат, че бета-каротинът предпазва кожата от уврежда­ния вследствие действието на свободните радикали, като съществу­ват доказателства (въпреки че проучванията по въпроса са противо­речиви), че той редуцира производството на себум.

Тъй като възпалението е една от характерните особености на акнето, незаменимите мастни киселини спомагат за облекчаване на състоянието – те възпрепятстват синтеза на определени възпалителна съединения. Вита­мин Е също помага за поддържане на здрава кожа, като в комбинация със се­лен повишава производството на ензима, наречен глутатион пероксидаза, кой­то ограничава възпалението.

Изключително важният за имунитета цинк също може да помогне при акне. То­ва вероятно се дължи на участието на минерала в хормоналния метаболизъм и на ролята му в оздравителния процес. Съществуват данни, че витамин В6 ста­билизира хормоналните колебания, причиняващи акне.

Аспержи, зимна тиква, кайсии, сладки картофи съдържат бета-каротин. Бета-каротинът намалява производството на себум, като въздейства върху дейността на произвеждащите го жлези. Прекомерното количество себум е една от причините за поява на акне.

Авокадо, банани, картофи, сьомга съдържа витамин Вб. Тъй като регулира нивата на хормоните, участващи в развитието на проблема, витамин В6 ограничава поява­та му.

Морски раци, пуешко месо, стриди, тофу съдържат цинк. Цинкът се свързва с поддържането на оптимално здрава кожа, тъй като повишава функцията на имунитета, ограничава хроничните възпаления и помага за възстановяването на тъканта и поддържането на хормоналния баланс.

 

 

16 съмнителни мита за красотата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *