Стресът е заразен

Става дума за т.нар. „пасивен стрес“. Според учени от Хавайския университет подобен стрес представлява опасност преди всичко за жените. „Шефът ви влиза в офиса развълнуван и вие автоматично „прихващате“ от тревогата му – казва проф. Сара Фикочели. – Съпругът или жена ви сядат на масата и започват да разказват за проблемите си в работата – и вечерята ви е провалена. Става дума не за обикновена нетърпимост – в дадения случай вие сте под влиянието на стреса. Той се предава на организма непосредствено от човека, който се намира редом с вас – като грипа.“‘

Всъщност става дума за „пасивен стрес“. Стресът се проявява като болест: има първичен носител и той „инфектира“ другите, които задържат в себе си стреса, докато той не се взриви, „заразявайки“ околните.
Според проучванията, извършени от хавайските учени, най-често този феномен поразява жените – вероятно, защото жената е емоционално по-възприемчива към страданията на другите. Проблемът е, че ако се налага да изпитвате негативни емоции нееднократно, то те ще приспят способността за съпротива и ще принудят „заразената“ личност да ги възприема като собствени.

Из в. „Лечител“

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *