Злоупотребата с медикаменти крие сериозна опасност

  • Пристрастяването към определени видове лекарства заема все по-застрашителни разме­ри както у нас, така и останалите европей­ски страни. Това е много опасно, защото крие мно­го рискове за здравето и живота на хората.

При продължителна употреба на сънотворни например на всеки някол­ко месеца трябва да се увеличава дозата. Това обаче нанася сериозни увреждания на вътреш­ните органи в тялото. Най-уязвими от страна на обезболяващите и на сънотворните са чер­ният дроб и бъбреците. Черният дроб, защото преработва лекарства­та, а бъбреците, защото ги отделят и изхвърлят навън.

Съвременната фармацевтика произвежда химически и синте­тични лекарствени препарати. В една таблетка едновременно се съдържат по няколко препарата с високи дозировки. При хронич­ните заболявания употребата на тези препарати е всекидневна и продължава с години. Редица из­следвания доказаха, че лекувайки болния орган, тези медикаменти разболяват здравия.

Никак не е случаен фактът, че преди години бе създаден клон от медицината, наречен „болести, предизвикани от лекарства“. Отдавна в медици­ната се е наложил и терминът „лекарствено зависим човек“. Лекарите все по-често се на­тъкват на заболявания, възникнали като следствие от про­дължителния прием на различни медикаменти.

Причината в повечето слу­чаи е безконтролното купуване от аптеките без лекарско предписание на медикаменти с опасни за здравето странични ефекти. Решението е просто – не бива да се купуват и гълтат лекарства, без да са предписани от специалист.

 

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ТОВА!

    • Бъбреците стра­дат най-много при прекаляване с аналгина и парацетамола
    • Черния дроб и сърцето не понасят цитостатичните препарати, които се предписват при онкологичните заболявания.
    • Някои лекарства, които се предпис­ват за успокояване на нервната система, могат да предизвикат гадене и повръщане.
    • Непредвидими са последствията при взаимодейст­вията между медика­менти и приетия алко­хол, тъй като те взаим­но усилват отрицател­ния си ефект.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

 

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *