ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Протеин защитава раковите клетки

Според данни, публикувани в списание Клинично проучване, високите нива на протеин, наречен тиоредоксин (thioredoxin-like 2-TXNL2), помагат на раковите клетки да се защитят от окислителния стрес, който те създават при растежа си и навлизането им в тялото. Изследвайки протеините в човешки линии на рак на гърдата, д-р Ченг и неговите колеги установяват, че те са с много високи нива.
При отстраняването им от раковите клетки се вижда, че нивата на окислителния стрес се повишават, докато се наблюдава намаляване нивата на важна сигнална молекула, наречена NF-kB (нуклеарен фактор капабета). В резултат раковите клетки преустановяват своя растеж и развитие в човешките клетъчни линии.
Това означава, че тези специфични протеини, намерени в раковите клетки, им помагат да се предпазят от окислителния стрес, който на определено ниво става токсичен за нормалните клетки. Според учените тази способност на раковите клетки е една от причините те да са резистентни към някои противоракови лекарства.
Данните са показали, че този протеин е силно експресиран в клетъчните ракови линии. Това прави тиоредоксина обещаваща цел за бъдещи противоракови лекарства.
Учените са използвали инхибитор за намаляване нивата на защитния протеин. Когато нивата на реактивния кислород се повишат, раковите клетки умират. Изследователите смятат, че протеинът играе ключова роля при разпространението на рака или неговото метастазиране.
Тиоредоксинът е основен за нормалния растеж и стадиите на развитие. Мишки, при които този протеин е отстранен, умират преди раждането. Клетки, които нямат протеина, не могат да се развиват. Разликата е, че туморните клетки произвеждат големи количества от белтъка и това им позволява да оцеляват.
Учените са установили високи нива на протеина и в други ракови клетки (освен при рак на гърдата). Те се надяват, че бъдещи изследвания ще покажат дали протеинът причинява рака или само го поддържа.

Из в. “Лечител”

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *