Противозачатъчните не са виновни за рака на гърдата!

  • Рискът жената да се разболее нито се увеличава нито намалява с приемането на хапчета антибебе

След раждането на второто ни дете си сложих спирала, но тя ми съз­даде доста проблеми. Гинекологът, който ме прегле­да, твърди, че най-доброто предпазно средство за мен са противозачатъчните хап­чета, защото организмът ми има непоносимост към спиралата. Но преди години бях чела в някакво списание, че противозачатъчните хап­чета могат да предизвикат рак на млечната жлеза. Така ли е наистина?

Мариана Трайкова – Видин

 

Отдавна е доказано, че връзка между хапчето против забременяване и рака на гърдата, няма. Изследвания показват, че при жени, навършили 25 години, няма такъв риск, но за по-млади от тази възраст жени и момичета наистина има някаква опас­ност, макар и минимална. Публикуваните през 2010 г. резултати показват, че относителният риск е 1,43% за жени до 25 години, вземали хапчета за период от 4 до 8 години, и 1,74% за вземали противозача­тъчни повече от 8 години. Общо взето, изводите от посочените изследвания са успокоителни – както за жените, използващи днешните модерни хапче­та с минимални хормонал­ни дози, така и за тези, които обмислят подобна възможност.

Най-новото поколение хапчета – с новите видове прогестогени, са напълно безопасни поради влияни­ето си върху глобулина, свързващ половите хормони. В последно време дори се коментира предположени­ето, че новите видове про­тивозачатъчни предпазват жените от рак на гърдата. Това, разбира се, не е кате­горично твърдение, но екип от руски учени вече трета година изследва 300 жени на възраст от 20 до 40 години. Експериментът приключва в края на годината и тогава ще има точни доказателства за това дали вредят или помагат на организма противозачатъчните.

 

ВНИМАНИЕ!

Миома та може да провокира спонта­нен аборт. При жените, които приемат противо­зачатъчни хапче­та, вероятността да се образуват миоми е с 30 на сто по-малка. Освен това хапчето може да забави растежа на вече съществуващо образу­вание в матката. В по­добни случаи се препо­ръчва да се взема хапче с по-голяма доза прогестоген.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *