ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Косата възвръща своята жизненост ето така!

Както кожата, така и косата се нуждае от витамини

Особено през лятото, когато слънцето, хлорираната вода и вятърът й влияят зле. Защитата й с шампоани, балсами, маски е недостатъчна. За здравето на косата са необходими витамините – А, В, С, Е и омега- 3 мастни киселини.

Витамин А

Благодарение на него косата става по-еластична и мека, подобрява се и структурата й, което е важно за дамите със суха коса. Този витамин се съдържа в черния дроб (особено на морските обитатели), сметаната, жълтъка, маслото и рибните мазнини. Освен това витамин А може да се образува непосредствено в организма от бета-каротина, който се съдържа в морковите, доматите, сушените кайсии, броколите, магданоза и спанака.

Витамини от група В

Витамин В се смята за най-важния от всички витамини, като неговата употреба гарантира хубава коса, здравина, блясък, предотвратява бързото омазняване, косопада и преждевременното побеляване. Витамин В1 се съдържа в различните зърнени каши, храни, семена, ръжено-пшеничен хляб. Витамин В2 – се намира в бъбреците и черния дроб на животните, яйцата и бирата. Витамин В6 – в ядките и халвата. За растежа на косата отговаря В7, от който зависи и здравината на ноктите и кожата. Витамин В9 (фолиева киселина) е отговорен за развитието на имунната и кръвоносната система и е необходим за растежа на клетките. В случаите на недостиг на витамин В9, започва косопад. Фолиева-та киселина се намира в много продукти: месо, риба, яйца, мая, зелена салата, магданоз, спанак, боб, домати, моркови, цвекло, соя, мляко и сирене, лешници и т.н. Витамин В! 2 е съсредоточен в яйцата и продуктите от домашни птици, в месото. Хората, чиито организъм продължително време изпитва дефицит на витамин В12, имат суха и бавнорастяща коса, а накрая може въобще да останат без нея.

Витамините С и Е

Двата витамина отговарят за силата и блясъка на косата. Приемът им в менюто е препоръчително да се увеличи, ако косата е прекалено рядка или е започнал косопад. Известно е, че витамин С поддържа имунната система, от която зависи и здравето на косата. Богати на витамина са цитрусовите плодове, всички зелени зеленчуци, а също и някои горски плодове – касис, шипка. Витамин Е подпомага бързия пренос на кислород и подобрява циркулацията на кръвта и в кожата на главата, вследствие на което косата става здрава и блестяща. Витамин Е в голямо количество се съдържа в бобовите и зърнени храни, в растителните масла, черния дроб на животните, ядките и семките.

Мастни киселини. Те са необходими за нормалния растеж на косата, гладкостта й и скалпа. В достатъчно количество мастните киселини се съдържат в сьомгата, лененото семе, скаридите, мидите, орехите, тиквата и соята.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *