Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Инфекция може да е причина за рака на простата

Ново проучване на изследователи от Харвардското училище за обществено здраве и Женската болница в Бирмингам е открило силна връзка между едни най-честите полово предавани инфекции и риска от развитие на агресивна и често летална форма на рака на простатата. Ракът на простатата е един от най-често срещаните сред мъжете в западните страни и на второ място по смъртност. Откриването на променливите рискови фактори за леталната му форма предоставя невероятна възможност за намаляване броя на страдащите от това заболяване хора.
Един от потенциалните рискови фактори е възпалението, което, изглежда, играе важна роля в развитието и прогресията на рака, но източникът на възпалението не е ясен. Трихомонас вагиналис – вид гъбички, които поразяват приблизително 174 милиона човека всяка година и едни от най-вирулентните, предавани по полов път, инфекции, може да повлияе върху развитието на рака на простатата и да бъде евентуален източник на възпаление. Във връзка с превенцията на рака е важно да се отбележи, че около 3/4 от мъжете, заразени с трихомонас, не знаят, че са инфектирани, тъй като нямат никакви видими симптоми.
Предишно проучване е открило връзка между риска от рак на простатата и инфекцията, но то не е достатъчно голямо, за да докаже категорично, че микроорганизмите подпомагат по някакъв начин развитието на туморното заболяване. В текущото изследване учените анализират данни от 673-ма мъже и ги сравняват със същия брой контроли, като се отчитат нивата на антитела в кръвта на участниците. Кръвните проби са събирани през 1982 г. – или средно 10 години преди диагностирането на рака. Резултатите са показали, че трихомонас вагиналис се свързва с повече от два пъти повишаване на риска от рак на простатата, който е в напреднал стадий при поставяне на диагнозата, и трикратно увеличаване на самия тумор, което може да доведе до смърт.
Всъщност откритието на учените за съществуването на връзка между серологичните данни за инфекция с трихомонас, потенциален рисков фактор, и риска от развитие на напреднало и смъртоносно заболяване е крачка напред при превенцията на рака, особено имайки предвид разнообразието от рискови фактори Авторите отбелязват, че въпреки това са необходими допълнителни проучвания, които да потвърдят събраните до момента доказателства.

Из в. „Лечител“

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *