Истини и заблуди за закуската

Истини и заблуди за закуската
Истини и заблуди за закуската

Медиите ни натрапват много стереотипи, включително и за закуската, която непременно трябва да присъства във всеки дом

А ние неусетно започваме да ги възприемаме като верни. Така ли е наистина?

Цитрусовият сок на закуска всъщност не е толкова полезен, както е прието да се смята. Плодовите киселини дразнят стомаха и предизвикват дискомфорт, разваля се зъбният емайл и се препятства храносмилането. Сокът трябва да се пие не по-рано от час след закуската.

Йогурт със собствени бактерии, който освен утоляване на глада повишава и имунитета ни, всъщност не е нищо повече от реклама. Полезен може да бъде само йогурт със срок на годност не повече от 3-5 дни, и то не от пластмасови кофички.

Според твърдението на производителите мюслито също е отлична закуска, но начинът на получаването на мюсли е далече от принципите за правилно хранене: съставните му части губят полезните минерали и витамините, а плодовете в него се обработват с газ за по-ярък цвят. Според много изследователи в някои мюслита мазнините са повече отколкото в пържените картофи.

Казват, че на закуска е вредно да се яде сирене, защото е мазно. Но малко мазнина на закуска може да донесе само полза, затова парченце сирене ще ви даде порция белтъчини и мазнини за сила и бодрост. Само че не трябва да е люто или солено.

Битува и митът, че на закуска не бива да се ядат банани, тъй като са калорийни. Всъщност банановите калории не са опасни. Освен това бананът активизира перисталтиката на червата. Този плод дава чувство на спокойствие и тушира проявите на предменструалния синдром.

Какво да закусваме?

Много полезни на закуска са овесена каша с малини, тост със сирене и масло, черно кафе, коктейл от плодове със зърна и йогурт, зелен чай, омлет с фета, черен чай с лимон.

Вариантите са толкова много и само от вас зависи каква ще бъде вашата закуска, както и настроението ви през целия ден. Правилното хранене придава бодрост, а не излишни сантиметри на талията, съветва вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *