Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасно ли е повишаването на калция в кръвта?

При последното изследване, което си направих, се оказа, че имам повишено количество на калций в кръвта. Лекарите дълго умуваха над този факт, но решиха, че не е опасно за сърцето ми. Предписаха ми лекар­ства за разреждане на кръвта, но не съм спокойна. Ще ми кажете ли докол­ко опасно е това мое състояние?

Радка Стоянова – Казанлък

 

Досега винаги се е смятало, че недостигът на калций в кръвта се отразява зле на ставите, а повише­ното количество атакува бъбреците. В последно време се появиха нови мнения на учените, подкрепени с продължителни изследвания, които твърдят, че повишеното количество калций в кръвта се отразява зле и на сърцето. Тоест, калцият се отлага не само в ставите и бъбреците, а и по стените на кръвоносните съдове. Постепенно започва да се втвърдява и така превръща някоя от артериите във вкаменена тръбичка. Това затруд­нява придвижването на кръвта и на хранителните вещества до сърцето и човекът започва да чувства умора и затруднено дишане. Освен това кал­цият е едно от веществата, което се натрупва по плаките в кръвонос­ните съдове и ги калцира. Натежали, те се откъсват от кръвоносния съд, запушват артерията и причиняват инфаркт. Затова в последно време специалистите препоръчват поне веднъж в годината хората да си изследват нивото на калций в кръв­та и ако имат проблеми да вземат необходимите мерки.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *