Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Да вечеряме или не? – Aргументи „ЗА“

Този въпрос постоянно вълнува онези, които се опитват да се отърват от излишните килограми или просто искат да останат в добра форма.

Психологически обосновано

Желанието да похапнем вечер е абсолютно нормално – ние дори сме програмирани така. Преди сън организмът трупа стратегически запаси от енергия срещу опасността от евентуален глад, а нашият ин­стинкт направо „крещи“: иди и хапни нещо! Ако пропус­кането на закуската за много хора не е никакъв проблем, то отказването от вечерята е трудно почти за всеки. Защо да спорим с природата? (Какво да хапнете за да заспите сладко)

Вечерните калории не са излишни

При средно статистическия човек енергийната загуба е еднаква през целия ден. Ако обаче след работа ходите на фитнес, то тогава вечер хабите повече енергия, от­колкото през деня. Органи­змът иска да компенсира тези загуби и ако му откажем това, то прово­кираме стрес, постоянна въ­трешна борба и болезнено фиксиране на мислите и внима­нието ни към храната. При такива обстоятелства е доста трудно да се избегне сривът – и ако настъпи, вероятно ще изядете много повече от необходимото. Разумното решение е да си позволявате да се храните вечер, но да следите за калоричността на храната.

Безопасна норма

Важно е не толкова времето, в което се храните, а количеството храна. Стандартното препоръчително съотноше­ние на приеманата за деня храна е 25% от калорийно­то съдържание да се пада на закуската, 55-60% – на обя­да и следобедната закуска, и 15-20% – на вечерята. Ако средният дневен порцион е в рамките на 1800-2000 ккал, здравата вечеря може да стиг­не до 400-450 ккал. Но е важ­но вечерното хранене да е 2-3 часа преди сън.

Дългите паузи не са добри

Европейските диетолози се обединяват в мнението си, че оптималният период между вечерята и закуската е 9 часа. Ако стига до 12 часа, осезаемо се повишава рискът от гас­трит, запек и други проблеми със стомаха и червата.

И все пак…

Всеки сам за себе си решава да вечеря или не. Каквото и да говорят диетолозите, някои хора решават да не се хранят след 18.00-19.00 часа и се чувстват прекрасно. Но ако сте от онези, на които им е трудно да се отказват от вечерно хранене, няма смисъл да се насилвате. Забележете: всички аргументи „против“ се отна­сят само за късната вечеря, непосред­ствено преди лягане. Лекото похапва- не 2-3 часа преди сън няма да добави излишни килограми по тялото ви, а дори ще помогне да се освободите от дневното напрежение и да повишите настроението си.

 

 

 

Аргументи „ПРОТИВ“

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *