Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Да вечеряме или не? – Аргументи „ПРОТИВ“

Този въпрос постоянно вълнува онези, които се опитват да се отърват от излишните килограми или просто искат да останат в добра форма.

Проблеми с храносмилането

През нощта дванадесето­пръстникът не функционира, но стомахът продължава да работи. Ако похапнете малко преди лягане, стомахът ще подава храната към „спящия“ дванадесетопръстник, където тя и ще остава. Черният дроб и панкреасът изработват жлъ­чен сок и ферменти, но те не са в състояние да проникнат в запушения дванадесето­пръстник и се „заседяват“ в жлъчния мехур – това е ос­новната причина за неговото възпаление и образуването на камъни. Неизползваните фер­менти от панкреаса са способ­ни да предизвикат панкреатит и диабет от 1-ви тип.

Бавно отслабваме и бързо остаряваме

Денем ние черпим енергия главно от въглехидратите: след всеки прием на храна се изработва инсулин, който по­мага за усвояването им. През нощта нивото на инсулин намалява, за сметка на което пък хипофизата произвежда хормона на растежа, който осигурява изгаряне на маз­нините. След късна вечеря се изработва много инсулин, който сигнализира на хипо­физата, че в организма е по­стъпила храна и няма нужда да се хабят мастните запаси. Всъщност след 35г. производ­ството на хормона на растежа и без това спада, а ако ние до­пълнително го намаляваме с късни вечери, то ускоряваме процеса на стареене.

Отказът от вечеря помага да се намали теглото

Докато спим, енергията, по­лучена от изгарянето на маз­нините, се използва за т.нар. основна обмяна – дишане, кръвообращение, работа на всички органи. Нивото на ос­новната обмяна при мъжете е 1 ккал на 1 кг телесна маса за час, а при жените – 0,9 ккал. Простата сметка показва, че за 8 часа сън мъж с тегло 90 кг може да изгуби 140 г мазнини, а за месец да отслабне с4,5 кг. Оказва се, че само за смет­ка на отказа от късна вечеря може да се постигне нелош резултат. (Как да готвиш така, ЧЕ ДА СИ ВИНАГИ СЛАБА?)

Нараства рискът от безсъние

Късната вечеря нарушава из­работването на много важния хормон мелатонин. Той регу­лира процеса на сън и бодърстване, именно от него зависи колко спокойно и дълбоко ще спим и колко отпочинали ще се събудим. Доказано е, че хроничното безсъние е една от най-важните причини за наднормено тегло. А и при недостиг на мелатонин много по-често се развиват артери­ална хипертония и исхемична болест на сърцето.

5 варианта за вечеря с по-малко от 500 ккал

1. 200 г обезмаслена извара, купа ягоди, 2 сухи бисквити (сухар)

2. 150-200 г запечено рибно филе, сок от ли­мон, салата от домати и краставици с пресни зелени подправки

3. 100 г паста от твърди сортове пшеница, 200 г задушени морски проду­кти, 5 с.л. доматен сок за задушаването

4.150 г пилешко филе на грил, 200-300 г зелева салата с 1 с.л. зехтин

5. 2 бъркани яйца, домат на грил, 2-3 печурки на грил

 

 

Аргументи „ЗА“

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *