Канабисът може да увреди мозъка

Брат ми, който е на 20 години, понякога пуши странни цигари. Казва, че са от коноп, и твърди, че те му помагат да се разтовари от деня, да се освободи от напрежението и че не са вредни за здравето. Бихте ли обяснили какво представляват тези цигари и наистина ли са безопасни?

Николай Иванов – Русе

 

Конопът е растение, което съдържа наркотично вещество, известно като канабис. Наистина след изпушването на една цигара човек се отпуска, става му леко и нищо не е в състояние да го разтревожи. Но твърдението на вашия брат, че това растение е безвредно, просто не е вярно. През последните години са проведени редица изследвания, които потвърждават, че пушенето на канабис наистина вреди на орга­низма.

Заедно с дима в белия дроб на човека постъпват два пъти повече токсични вещества – въглероден окис и различни смоли, отколкото при пушенето на обикновена цига­ра. Затова пушенето на канабис е по-вредно от пушенето на тютюн. Последните изследвания доказват, че тетрахидроканабиолът, който се съдържа в листата на това рас­тение и предизвиква наркотичния ефект, води до влошаване на дей­ността на главния мозък. Това зна­чи, че под въздействието на това наркотично вещество е възможно човек да има проблеми с паметта. При продължителното пушене на тази трева възникват необрати­ми изменения в структурата на главния мозък. Дори понякога се случва да се намалят и размерите му. Освен това се нарушава и ре­продуктивната функция както на мъжа, така и на жената, започват проблеми и с либидото.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *