Възможно ли е да се разминем с остеопорозата?

  • Всяка пета жена в България, навършила 50 години, е с начален стадий на болестта

Едва ли има човек, който да не знае, че остеопорозата е тихият, коварен убиец на костите. Първите симптоми на заболя­ването обикновено се изразяват в намаляване на ръста и започналото леко прегърбване на болния. Това привеждане на тялото и изкри­вяване на гръбначния стълб започват поради изтъняване на костните прешлени. Острият, скърцащ звук, който издават костите при движение, неочаквано връхлитащата болка, тежестта в кръста, затруднението при на­веждане или при вдигане на някаква тежест, са сигурните сигнали, че остеопорозата е „заха­пала“ костите ви далеч преди да сте разбрали, че страдате от това заболяване.

На петдесет u осей го­дини съм и йога да се похваля, че съм запа­зила фигурата си стройна. Подвижна и енергична съм и затова и през ум не ми е минавало, че в един момент може да се окаже, че имам остеопороза. Но преди месец срещнах моя съученичка, коя­то не бях виждала от десети­на години. Останах изумена. Тя беше прегърбена и вече два пъти си беше счупила кост. Имала остеопороза и поради тази причина ходи с бастун и превита на две. Честна дума изплаших се. Как се открива това заболяване? Какви са симптомите, по които се познава?

Коля Митева – Първомай

Остеопорозата посте­пенно изяжда костите и това в много случаи се раз­бира при някое от счупвани- ята на кост на крайниците. Около 20 процента от тях са на бедрената шийка и в повечето случаи се оказ­ват фатални за живота на пострадалия поради пос­ледвалите ги медицински компликации, като образу­ването на кръвни съсиреци или пневмония при залежа­ването! Не случайно в ста­тистиката за смъртност­та сред жените, преминали менопаузата, фрактурите на бедрото са на дванаде­сето място. Половината от пострадалите стигат до летален изход.

Не по-малко стряскащ е фактът, че две трети от жените със счупване на бедрената кост никога не се възстановяват на­пълно. Те не могат да се върнат към предишния си начин на живот и тъй като не са в състояние сами да се грижат за себе си, прекарват години наред в страдания..

Ако се възползва от превантивната медицина, всяка жена може да не влезе в печалната статистика на заболелите от остеопо­роза. Това, което трябва да направи, е да промени начина си на живот още преди да стигне до мено­паузата. Единственият, доказан от медицината начин, жените да се спа­сят от остеопорозата е правилно провежданата естрогенна терапия. Но заедно с нея лекарите пре­поръчват комбинация от няколко различни терапии, каквито са физическите упражнения и храните, бо­гати на калций.

Доскоро учените смя­таха, че увредената от остеопорозата кост е загубена завинаги. Но из­вършените през послед­ните години проучвания сред пенсионирани хора показват, че физическите упражнения могат да заз­дравят костите дори на хора, прехвърлили 80-те години. И така, голямата новина е, че никога не е късно да се опитаме да си помогнем и да спрем раз­витието на това коварно заболяване.
ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МАГНИТЕН ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *