ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Витамин D – защо е толкова необходим?

  • Над 76% от българите имат недостиг на витамин D показва национално проучване, проведено през януари 2012 г.

Подобно измерване се прави за първи път в България и ре­зултатите са доста тревожни, алармираха от Българското дружество по ендокрино­логия. В представителното изследване са участвали 2032 души от 10 основни града и околните им градчета и села.

При 76% е установена недостатъчност, като при 21% от тях дефицитът е много тежък. Най-висок е процентът при въз­растните хора над 60 години – 25%, следван от хората в средна възраст – 21%. Намале­но ниво на витамин D се наблюдава два пъти по-често сред жителите на градовете отколкото на селата – съответно при 23% и 12% от изследваните. Подобно е съотноше­нието на жените и мъжете – с дефицит на витамин D са 27% от изследваните жени и 15% от мъжете. Най-ниски показатели имат жителите на София – 33% са с недостиг.

Защо е важно нивото на Витамин D ?

Витамин D е хормон, който влияе на здравината на костите, мускулния тонус и сила, риска от падания и счупвания. Когато ни­вото на витамин D в организма е достатъчно, хората са с добра имунна защита и боледуват по- малко от грип и простуди. Пред­полага се, че този хормон има отношение и към регулацията на повечето клетки в организма. Има данни, че при хора с дефи­цит на витамин D се наблюдава по-висока честота на някои видо­ве карциноми (на млечната жле­за, простатата, дебелото черво) и съответно – по-висока смърт­ност от тях. При намалено ниво на този витамин има по-голяма опасност от развитие на захарен диабет тип 2, множествена скле­роза, повишено кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, де­пресии, нарушения на дейността на щитовидната жлеза.

Откъде се набавя в организма?

Основно витамин D се образува в кожата под влияние на ултравиолето­вите слънчеви лъчи. Затова продъл­жителността на излагане на слънце, употребата на слънцезащитни сред­ства (фактор 30 и нагоре елиминира 95% от синтеза на витамин D), го­дишните сезони (през зимата нивото е най-ниско), кожната пигментация, трудът на открито, местоживеенето влияят много на присъствието на този хормон в организма. Чистотата на въздуха е от основно значение за синтеза на витамин D – в големите градове хората са с дефицит поради смога, който пречи на синтеза му.

Само 10% от необходимото количество витамин D може да се набави от храната (при дневна нужда 800-1000 единици тя дава около 100). Препоръчителна е консумацията на определени видове тлъста риба (сьомга, най-добре дива, скумрия, сардини). Друг източник са гъбите и в по-малка степен – яйцата.

Хората с недостиг на витамин D е добре да го приемат допълнител­но (около 600 единици дневно) под формата на медикаменти като капки, а не като хранителна добавка и само по лекарско предписание.

Как се проверява нивото на витамин D в организма?

Изследва се с кръвна проба и се опреде­ля по дадени показатели – до 25 е ниско, от 25 до 50 – нормално, над 50 – високо. Това изследване не влиза в задължител­ните годишни профилактични прегле­ди, но би трябвало да се прави на хората над 60 години, при остеопороза, прием на някои медикаменти като противогърчови средства, при невъзможност за излизане навън и др.

Майчината кърма е много бедна на витамин D

Новородените имат определено количе­ство витамин D в организма, който се изчерпва само за няколко дни, а майчи­ното мляко не може да им го достави, защото е ведно на този витамин. За­това при кърмачетата е наложително да се дава допълнително витамин D на капки и по лекарско предписание.

сп. „Журнал за жената“

 

Шоуто на Д-р Оз на значението за организма на витамин D:

 

ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МАГНИТЕН ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *