Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проверете всичко!

40 години е подходяща възраст да задържим младостта, а това означава да съхраним здравето. На 50 настъпва важен момент за проверка на общото състояние, за да разберем дали пък не трябва да променим начина си на живот. Кои са най-важните профилактични прегледи на тези два етапа от живота на жената?

НА 40

Профилактика на онкологичните заболявания

Рак на маточната шийка

Той е втора по честота причина за смъртност при жени под 44-годишна възраст. Оръжието за борба с него е годишната гинекологична намазка, която позволява ранното му откриване и успешното му лечение.

Рак на млечната жлеза

Първа причина за смъртност при жени под 44-годишна възраст са туморите на млечната жлеза. Те могат да бъдат тре­тирани и преодолени на ранен стадий. Всяка жена трябва сама да опипва гър­дите си поне веднъж на три месеца и да отиде на преглед, ако нещо я смущава. Лекарят може да препоръча мамография още на 40 години, ако прецени, че е необходимо.

Меланома

Ако имате променяща се бенка или по­дозрителна пъпка, идете на дерматолог. Сигналите, които трябва да изострят вни­манието ви, са: неправилен контур, асиметричност, оцветяване в различни нюанси, размер над 6 мм. Меланомата може да бъде излекувана напълно, ако образуванието е премахнато навреме. В противен случай рискът е много голям.

При генетично предразположение

Ако три жени от вашето семейство – майка, баба, леля, сестра или дъще­ря, са имали рак на гърдата или на яйчниците, или пък заболяването се е проявило поне в два случая преди 40-годишна възраст, профилактичните прегледи трябва да започнат по-рано – на 35 години или 5 го­дини преди най-ранната възраст, на която е заболял член от семейството. Прегледите са годишна мамография и коремна ехография. При наличие в семейната здравна история на чревни полипи или болест на Крон се препоръчва консултация със специалист веднъж годишно. Същото се отнася и за рака на дебелото черво, появил се преди 65-годишна възраст или засегнал и двама­та родители. Лекарят може да предложи редовни изследвания за наличие на кръв в изпражненията, особено ако храносми­лането създава проблеми.

Жените пушачки трябва редовно да преглеждат белите си дробове и да посещават веднъж годишно специалист уши-нос-гърло. При промяна нагласа консултацията е спешна.

Сърдечносъдов статус

Преценете какви са рисковете за вашето сърце, като потвърдите или не следните оплаквания:

  1. Висок холестерол в кръвта
  2. Хипертония
  3. Диабет
  4. Свръхтегло
  5. Пушене (или отказ от цигарите преди по-малко от 3 години)
  6. Хормонозаместителна терапия
  7. Васкуларни инциденти
  8. Васкуларни инциденти при родителите

Колко често да посещавате лекаря зависи от това колко от тези рискови фактора ви засягат.

0 – преглеждайте сърцето си на все­ки 2 години, като правите изследвания за холестерол , триглицериди, кръвно налягане и телесно тегло.“

1 – прегледи всяка година

2 и повече – прегледи и изследвания два пъти в годината.

Превенция във всичко

Внимавайте с венозната недостатъч­ност, която е често явление преди 40-годишна възраст и се благоприятства от бременности­те. Превенцията се състои в редовно ходене пеша. Избягвайте да стоите продължително време прави. При разширени вени и болки в краката се консултирайте със специалист. Съществуват многобройни методи за облекчаване на това неразположение.

Хроничната кашлица, съпроводена със задъхване и „свирене” на гърдите, може да се окаже астма. Не отлагайте посещението при лекаря.

Проверете как виждате – трудностите за четене отблизо на­стъпват около 45-годишна възраст. При случаи на глаукома в семей­ството се консултирайте е очен лекар на всеки две години.

Не забравяйте зъбите! Всяка година тряб­ва да ги преглежда вашият зъболекар, дори да нямате оплаквания. Неизлекуваният кариес може да доведе до усложнения. Здравето на венците също е много важно, премахването на зъбния камък се прави поне веднъж го­дишно.

Сексуалният живот си има своите златни правила:

  • Употребата на презерватив при единични или епизодични по­лови контакти с по-малко по­знати партньори, преди да се подложите и двамата на тест за СПИН.
  • Бързо лечение на всяка вагинална инфек­ция.
  • Прилагане на контрацепцията до оконча­телното навлизане в менопаузата.

Добрата хигиена на живот включва:

  • Разнообразно хранене, богато ма плодове и зеленчуци (всеки ден), риба (2-3 пъти седмич­но), при ограничено количество бързи захари и животински мазнини. И по-малко сол!
  • Само 1 до 6 чаши алкохол седмично.
  • Редовна физическа активност, поне 30 минути дневно.

Ваксинациите са важни, но често забравяме за тях. На всеки 10 години се прави реваксинация против дифтерит, тетанус и полиомиелит. При желание, пробив хепатит В – на всеки пет години, против грип – всяка година. Ако пътувате в екзотични страни, попитайте лекаря каква ваксина ви трябва.

Не подценявайте остеопорозата – направете си изследване, ако вече сте имали счупване, без да е имало силен удар, ако сте в ранна менопауза или дълго време сте били лекувани с кортикоиди.

НА 50

Здравето на сърдечносъдовата система

  • Ако все още не сте добили навика да следите кръвното си налягане, моментът е подходящ да го добиете. Първо посетете лекаря, а след това се снабдете с измерващ апарат.
  • Направете си пълна кръвна картина – най- важните параметри са нивото на холестерола и на гликемията.

8-те фактора, определящи рисковете от сърдечносъдови заболявания при 40- годишните, се отнасят и за 50-годишни- те. Проверете как е при вас.

Превенция на онкологичните заболявания

  • Мамографията се прави веднъж годишно, така както и клиничният преглед на гърдите от специалист мамолог.
  • Гинекологичната намазка също е изследване, което се провежда всяка година.
  • Тест за наличие на кръв в изпражненията на всеки 2 години.
  • Консултация с дерматолог при появата на подозрителна бенка или пъпка с неправилен контур, неравномерно оцветяване и размер над 6 мм.

Ако сте пушачка

  • Преглед на белите дробове всяка година
  • Спешна консултация със специалист уши-нос-гърло, ако забележите промяна в гласа си.
  • Редовни консултации с уролог за състояни­ето на пикочния мехур (всеки втори случай на рак на пикочния мехур се дължи на тютю­нопушенето).

В случай на онкологично заболяване при родителите

  • При рак на гърда та или яйчника — клинични пре­гледи на всеки 6 месеца, мамография и ехография на корема – всяка година.
  • При рак на дебелото черво – колоноскопия и навременна консултация, ако се появят следи от кръв в изпражненията.

Ако имате специални оплаквания

Намален слух  – направете слухов тест

Риск от остеопороза вследствие на про­дължително лечение с кортикоиди, предишни. счупвания, заседнал начин на живот,  прекалена телесна слабост – изследването, което се препоръчва, е остеоденситометрия.

Смущения през менопаузата – топли въл­ни, раздразнителност, безсъние, спад на либидото – консултирайте се с вашия гинеколог

Изпускане на урина при кихане, смях или кашлица – потърсете мнението на ги­неколога.

Други прегледи

При очния лекар – при далекогледство, за превенция на глаукома и макулната дегенарация.

При зъболекаря – профилактично, два пъти в годината

И пак златните правила!

  • Протекция при рискови полови контакти и контрацепция до окончателното навлизане в менопауза.
  • Редовна физическа активност – минимум 30 минути на ден.
  • Най-много 1 до 6 чаши алкохол седмично.
  • Редовни ваксинации срещу дифтерит, те­танус, полиомиелит. По желание – против хепатит В и грип. При пътешествия следвайте указанията на лекарите.

 

сп. „Здравен журнал”

 

 

Живеем по-дълго, но не сме по-здрави!

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *