Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болестта на Крон води до чревна непроходимост

Въпреки, че причина­та за болестта на Крон си остава неизвестна, проведено изследване показва, че възпалението възниква като послед­ствие от сложен меха­низъм на взаимодействие между наследствени и имунологични фактори, както и такива от окол­ната среда. Болестта на Крон се характеризира с периоди на обостряния, съпровождани с изразени симптоми на заболява­нето. След това идват периоди на значително намаляване или дори из­чезване на симптомите, т.е. ремисия.

Най-честото услож­нение на това заболяване е чревната непроходи­мост, която възниква по­ради факта, че болестта проявява тенденция към удебеляване на чревните стени с тумор и срас­твания като по този начин стеснява прохода. Появяват се и други усложнения, например рани в червата, които се пре­образуват във фистули.

Могат да възникнат и абсцеси, т.е. инфекциозни огнища, както и цепнати­ни по червата.

 

ВНИМАНИЕ!

Болестта на Крон засяга в еднаква степен мъжете и жените. Най-често това заболяване се среща в Северна Аме­рика и Европа. А около 20-25 на сто от болни­те имат близки родни­ни със същата болест или пък язвен колит. Това е другата много разпространена фор­ма на възпалително чревно заболяване.

Болестта на Крон се диагностицира много трудно, защото симпто­мите й са сходни с при­знаците на други чревни заболявания. За да се по­стави диагнозата, се из­вършва т.нар. физикално изследване на пациента и проучване на неговата анамнеза. Разбира се, извършват се и кръвен анализ, рентгеново из­следване на горните и долни отдели на стомашно-чревния тракт, анализ на изпражнения­та, както и ендоскопско изследване.

Към днешна дата не съществуват методи за излекуване от тази болест, поради което основната цел на лече­нието е поддържане на ремисия т.е. контрол на симптомите. При дос­тигане на ремисия бо­лният продължава да се лекува, за да се намали честотата на обострянията.

Лечението включва прием на лекарствени препарати, възстано­вяване и поддържане на правилен хранителен режим, а също така и хирургична намеса. В 75 на сто от случаите операцията е необходима за лечение на усложнени­ята или симптомите на заболяването, които не се поддават на медика­ментозен контрол. Освен това при половината пациенти, подложили се на оперативно лечение, се наблюдават рецидиви на болестта през следващите пет години.

 

АПРОПО!

За облекчаване на състоянието при обостряния, опитайте следната рецепта от народната ме­дицина: смесете в равни количества кимионови зърна, валерианови корени, лайков цвят и мента. За­лейте една супена лъжица от тази смес с 300 мл горе­ща вода, оставете настойката да престои един час и тогава прецедете. Приема се по половин часа 3 пъти на ден.

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *