Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се открива болестта на Крон

Редовен читател съм ви, защото намирам много полезна информяция. Благодаря ви за това! Ин­тересува ме какво представлява болестта на Крон и каква опасност крие? Какъв режим на хранене се препоръчва при това заболяване? Ще ви бъда благодарна ако получа информация по този въпрос!

Катя Ангелова, Добрич

Болестта на Крон е възпалително заболяване на червата, чиято причи­на е неизвестна. Обикновено засяга долните части на тънкото черво, но при тежки състояния може да обхване целия храносмилателен тракт. Причи­нява болезнени спазми, диария, кървене, загуба на апетит. Може да има остро начало. Диагностицира се трудно. По­някога се обърква с улцерозния колит, който засяга предимно дебелото черво. Обикновено болестта се проявява меж­ду 15- и 40-годишна възраст и може да засегне както повърхностните, така и по-дълбоко разположените слоеве на стените, най-често на тънките черва.

Най-честите симптоми са болки в стомаха и диария. Намаляването на телесното тегло, без това да е цел, също е често срещан сигнал за разви­тие на болестта на Крон. Не толкова характерни симптоми могат да бъдат: анални цепнатини (фисури) или образу­ването на канали (фистули), Инфекции, хормонални промени, тютюнопушенето и стресът могат да ускорят болестта и да предизвикат усложнения.

Болните може да нямат сериозни оплаквания или изобщо да не проявяват такива през дълъг период от време, което затруднява навременното от­криване и лечение на заболяването. Малко болни хора проявяват силни и ясно изразени симптоми.

Веднага потърсете личния си лекар, ако:

  • получавате припадъци и имате слаб пулс;
  • изпитвате силни стомашни болки;
  • получите треска;
  • повръщате нееднократно.

За поставяне на диагнозата лич­ният лекар ще ви разпита подробно за симптомите и ще ви прегледа. До­пълнителните изследвания включват: рентген, при който пациентът пие препарат, който покрива вътрешния слой на червата, така че лекарят по-ясно да разчете резултатите. Прави сей колоноскопия, като се използва тънка тръбичка, с която лекарят оглежда вътрешността на дебелото черво. По негова преценка може да се направи и биопсия, при която за изследване се вземат проби от тъканите, за да се установи дали пациентът страда от болестта на Крон или от друго заболя­ване. Другата възможност е лаборато­рен анализ на изпражненията, който да установи дали има съдържание на кръв или сигнали за инфекция.

ВНИМАНИЕ!

Лечението зависи от вида и силата на симптомите. Най-често болестта на Крон се лекува с медикаменти, които контролират възпалението на червата, помагат за възста­новяване на засегнатите тъкани и отлагат хирургичната намеса. Ако симптомите са много силни и ясно изразени, може да се стиг­не до венозно лечение и дори до операция. За съжаление след това болестта на Крон често се завръща.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕТЕ САМИ?

Вземайте лекарствата си точно както са ви предписани от лекаря. Намалете консумацията на захар. Спор­тувайте и се хранете здравословно. Не пушете! Тютюнопушенето води до задълбочаване на заболяването. Болес­тта на Крон пречи на абсорбираното на полезните съставки от храната. Приемът на храна с високо съдържание на протеини може да помогне за усво­яването на полезните вещества от организма. Най-добре е между основни­те хранения да приемате две-три леки закуски през деня.

Целта на диетотерапията е да се намали дразненето на червата и да се компенсират дефицитните състояния. Диетата в периоди на обостряне се състои предимно от печени и варени на пара зеленчуци, кафяв ориз, овесена каша. Изключват се млякото и рафи­нираната захар, както и всички храни, които ги съдържат, също. и консерви­раните храни, пикантните подправки, кафе, чай, шоколад. Пият се много течности, предупреждават специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *