ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Дефицити при болестта на Крон и колит: 5 основни вещества

При възпалителни заболявания на червата, като болестта на Крон, могат да се образуват язви в храносмилателния тракт

болестта на Крон
В резултат на онова, което болестта на Крон причинява, абсорбцията на хранителни вещества е нарушена. Какви важни съединения и микроелементи липсват при пациенти с болестта на Крон и улцерозен колит?

Болестта на Крон и улцерозния колит принадлежат към групата на възпалителните заболявания на червата (IBD). Те имат повтарящи се симптоми, които включват чревно възпаление, кървене, подуване и болки в корема и чести хлабави, кървави изпражнения. Язвеният колит (UC) се развива в лигавицата на дебелото черво, а язви при болестта на Крон (CD) могат да се развият навсякъде в храносмилателния тракт и дори да се разпространят отвъд чревната лигавица в мускулния слой под него. Пациентите с възпалителни заболявания са изложени на риск от недостиг на важни хранителни вещества, витамини и микроелементи.

Дефицити при болестта на Крон

В случай на CD, хроничното възпаление причинява структурни промени в тънките черва и абсорбционната повърхност е нарушена. Това води до недостиг на вещества, от които тялото се нуждае.

1. Желязо

За диагностициране на CD са необходими следните тестове: кръвни тестове и колоноскопия. Индексът на феритин и хемоглобин в кръвта на пациента дава възможност да се определи типичният дефицит на вещества при пациенти с болест на Крон и улцерозен колит: това е желязодефицитна анемия.

Трудна задача е човек да се справи с недостига на желязо. Добавките с желязо са почти задължителни за пациенти с лека анемия в неактивни стадии на възпалителни заболявания на червата.

2. Витамин В12

Липсата на витамин В12 възниква в случай на загуба на кръв и лошо усвояване. Тъй като витамин В12 се абсорбира в илеума (най-ниската област на червата, пациентите с IBD с пълно / частично хирургично отстраняване на илеума са изложени на максимален риск от липса на това съединение. Сублингвалият прием на В12 (под езика) е оптималният начин за проникването му в кръвта.

3. Витамин D

Болестта на Крон се среща по-рядко при деца, отколкото при възрастни. Витамин D и желязо се считат за типични хранителни дефицити при деца с възпалителни заболявания на червата. Високият индекс Витамин D действа като защитен фактор при тези заболявания. Защитният ефект се дължи на свойството на „слънчевия“ витамин да модулира имунитета и възпалението.

4. Фолиева киселина

Връзката между фолиевата киселина и IBD е двупосочна: IBD кара фолатите да не могат да се абсорбират, а липсата на тази киселина е свързана с IBD. Добавките с фолиева киселина се използват за повишаване концентрацията на основни съединения и предотвратяване на други патологии при хора с IBD.

5. Витамин К

Витамин К е важен за нормалното отлагане на калций в костната тъкан) и съсирването на кръвта. Витамин К се произвежда от бактерии в червата. И с обостряне на възпалителните заболявания се случват чести движения на червата. Следователно, обострянията водят до загуба на микробиота и засягат съдържанието на витамин К. Мастноразтворимите витамини (и витамин К също) ще са необходими на пациентите с IBD под формата на хранителна добавка.

Симптоми на малабсорбция

Малабсорбцията e нарушениe на обработката на храната, коeто се отразява върху целия организъм.

Много хора с болестта на Крон не изпитват симптоми на малабсорбция, затова е важно да се подлагат на редовно тестване за хранителни дефицити. Когато се появят симптоми на малабсорбция, те могат да включват:

– подуване на корема;
– усещане за газ;
– спазми в стомаха;
– обемисти или мазни изпражнения;
– хронична диария.

При тежки случаи на малабсорбция може да се появи и умора или внезапна загуба на тегло.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *