Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Симптоми, диагностика и лечение на полиомиелитa

симптоми на полиомиелит

Това е остро вирусно инфекциозно заболяване, което уврежда предимно нервната и лимфната система, както и стомашно-чревния тракт.

Симптоми:

В 95 на сто от случаите заболяването започва с повишена температура, диария, главоболие. Лекарите определят следните периоди на болестта при типичната форма на протичане:

  • Инкубационен период – от 2 до 21 дни;
  • Предпаралитичен период – от 1 до 6 дни; характеризира се с обща слабост и вялост на мускулите;
  • Паралитичен период. В този етап вече се забелязва уплътняване и напрежение в мускулите и невъзможност на болния човек да ги контролира;
  • Възстановителен период, който може да продължи до една година.

Ако вирусът обхване центъра за контрол на дихателната система, това води до спиране на дишането и смърт.

Диагностика и лечение:

Диагнозата се поставя на основание характерните симптоми на болестта, а също и ако в обкръжението на пациента има заразени или болни хора. Освен това се провеждат и лабораторни изследвания на носоглътната слуз, на изпражненията, на кръвта, а също и на гръбначно мозъчната течност за наличие на вируса. Тези изследвания се провеждат само в специализирани лаборатории. Във връзка с високата епидемиологична активност инфекцията се разпространява много бързо. Но чак когато се открие първият случай на пареза, тогава се говори за начало на болестно огнище и, не дай, Боже, за епидемия.

Всички болни с подозрение за полиомиелит подлежат на незабавно настаняване в специализираните отделения. Лечението се провежда в инфекциозните болници в продължение на 3-4 седмици. В тежки случаи при пареза на дихателните мускули се извършва изкуствена вентилация на белите дробове. Засега все още не съществъва специфично лечение на полиомиелита.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Симптоми, диагностика и лечение на полиомиелитa

  1. Pingback: Проверете всичко! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *