Глаукомата може да се овладее

  • Отдавна в България се прилага лазерният метод за лечение на глаукомата

Повечето бо­лни успешно се лекуват със специалните капки за очи, те нямат странични ефекти. Действи­ето им е насочено към подобряване оттичането на вътреочната течност или нейното намаляване. Има други, които се ле­куват с хапчета. Във всички случаи болните с глауко­ма остават на по­стоянна терапия и периодични кон­султации с лекува­щия лекар. Накрая може да се наложи и операция. От го­дини и в България се прилага лазер­ният метод, който е най-щадящ, но за съжаление е ефи­касен само в най-ранните стадии на болестта.

Преди известно време попаднах на стар брой на в. „Доктор“ – още от 2003 г., където ваша читателка моли за помощ, защото страдала от глаукома. Следва отговор с предложение на средство – комбинация от три продукта, които уж лекували глаукома и всички очни проблеми. Но не е посочена дозата на от­ делните съставки. Една от тези съставки е алое вера. Другата капки за очи, третата не ни е много ясна. Моята молба е ако може да съобщите тази рецепта като посочите в какво съотношение трябва да се вземат тези три компонента?

Димитър Кирилов Франгов – с. Мосомище, обл. Благоевград

Г-н Франгов, ако ви по­паднат и по-нови броеве на в. „Доктор“, ще се убе­дите колко много мате­риали сме публикували по темата. Препоръчваме ви да следите интервютата със специалисти от тази област. Със сигурност ще научите много повече и за лечението, и за про­филактиката, отколко­то да търсите народна рецепта, пък била тя и много ефикасна. Вие във всички случаи си давате сметка, че заболяване като глаукомата непре­менно трябва да се лекува от специалист. Без да се впускаме в подробности, ще припомним, че най-на­пред глаукомата засяга нервните влакна, които са свързани с перифер­ното зрение. Вероятно сте го усетили по себе си. Разбира се, след това намалява и остротата на зрението. Лечение­то е дългосрочно, като най-важно е то да започ­не навреме. Медицината много напредна в това отношение. Дори и та­кава болест като глауко­мата, която по принцип никога не може да бъде излекувана напълно, и при нея е възможно да се спре прогресирането.

КОЛКО ВРЕМЕ ПРОДЪЛЖАВА ТЕРАПИЯТА?

Щом сте решили да опитате и народна меди­цина, ние ще ви предложим няколко рецепти, които, ако не ви помогнат, поне няма да ви навредят.

Залейте една супена лъжица коприва (може све­жа, може и сушена) с чаша гореща вода. След един час лекарството е гото­во – пийте по една трета чаша веднъж на ден.

За понижаване на вътреочното наляга­не можете да опита­те следната настойка: смесете по една чаена лъжичка листа от бре­за, боровинки, живовлек, пача трева, бутрак, пол­ски хвощ и коприва. За­лейте 2 супени лъжици от тази смес с три чаши гореща вода в термоса. Оставете за цялата нощ. А на следващия ден изпийте цялата настой­ка. И така докато усети­те облекчение.

Ето и една рецепта с алое. Залейте две листа от растението с 200 мл вода и поставете сместа да ври шест минути. След това прецедете през цед­ка. Може и по друг начин – разтворете една част сок от алое в десет части дистилирана или студена вода. След това проми­вайте очите си с този екстракт по 3-5 пъти на ден в продължение на две седмици. Следва 16-дневна почивка. Имайте предвид, че ако използвате това природно лечебно сред­ство, може да усетите леко боцкане в очите.

Накрая: не забравяй­те, че страдащите от глаукома трябва да кон­сумират по-малко сол и съответно да приемат по-малко течности. За вас е полезно да набляга­те на дини, грозде, тиква, касис, както и на брезов сок.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *