Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се избавя от гъбичките по ноктите?

Години наред страдам от онихомикоза – гъбички по ноктите. Лекувала съм се, после ми е омръзвало, защото каквото и да правя, те пак се появяват. Моля да разкажете по-подробно за това заболяване и въобще за болестите, в основата на които са гъбичките. Много пъти съм си задавала въпроса защо тези упорити гъбички се лепят сякаш на определени хора? Други не страдат от тях, въпреки че живеят в еднакви условия. Или както сега се казва – кой влиза в рисковата група? Моля да ми посочите и някои народни средства.

Румяна Колева – София

Според статистиката за последните 10 годи­ни заболеваемостта от гъбични заболявания по ноктите и стъпалата е нараснала повече от два пъти. За щастие, тези състояния се лекуват. Ва­жното е това да става по правилния начин.

Най-разпространена съответно е онихомикозата – от нея страдат 10 до 20 на сто от хората. Симп­томите на тази болест са стари като света. Отна­чало между четвъртия и петия пръст на крака се появяват цепнатини, люспене на кожата и сърбеж. Но хората не им обръщат особено внимание. След това обаче коварната гъ­бичка „пропълзява“ нагоре u се „вкопчва“ за нокътя – там е идеалното място за обитаване от гъбичните спори. Засегнатата от болестта нокътна плочка постепенно потъмнява, удебелява се, а по краища­та се образува белезникав или жълтеникав налеп. И чак тогава, когато нокъ­тят вече започва да се чупи и руши, когато при­чинява болка при ходене, чак тогава страдащият се сеща, че има и лекари, които могат да му помог­нат.

По принцип е много лесно да се прихване тази болест. Достатъчно е да обуете чужди обувки или да преминете боси по мокрия под на басейна. Гъбичните спори могат да живеят години наред върху влажна повърхност, особено ако е дървена. Посетителите на козметичните салони също са подложени на риск от заразяване. В рискова­та група влизат също така военните, спортистите, миньорите, принудените дълго време да ходят с тесни обувки. Учените дълги години са си задава­ли въпроса защо гъбичките „се лепят“ на определени хора, а „отминават“ други и накрая стигнали до след­ния извод: причината е в нас самите й по-точно – в здравословното състоя­ние на организма. Обилно­то изпотяване, захарният диабет, дисбактериозата, отслабналият имунитет заради дълъг прием на ан­тибиотици… Тези болести и състояния са идеалната примамка за възникване на онихомикоза.

ОПИТАЙТЕ НЯКОИ ПРОВЕРЕНИ НАРОДНИ РЕЦЕПТИ

Смесете по една супена лъжица морковен сок и 25-процентна оцетна есенция и намазвайте пръстите си с памучно тампонче. Ако микозата е засег­нала местата между пръ­стите, стрийте ментови листа със сол и ги нало­жете за известно време между пръстите.

„Натривайте по 2 пъти на ден ноктите си с чесън, но по-продължително вре­ме. Избягвайте контакта с влагата – споделя наша читателка. Така излеку­вах не само себе си, но и приятелките си“.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *