Какво е паникулит?

За тази болест наис­тина не се говори много, затова с помощта.на нашите консултанти ще обясним нейните симп­томи, причините за въз­никване и начините на лечение. Паникулитът е възпаление на подкожна­та мастна съединителна тъкан, което се развива в мастните плочки или в преградките между тях.

Съществува т.нар. ферментативен паникулит, който е провокиран от въздействието на панкреатични ферменти. Заболяването се харак­теризира с болезнени възли с некроза в подкож­ната мазнина и може да се обърка с артрит, с плеврапни усложнения, с асцит и редица други не по-малко сериозни забо­лявания.

Паникулитът е кожен синдром, т.е. присъст­ва при някои системни заболявания като кожна туберкулоза, саркоидоза и др.

ВЪЗЛИ ПО РЪЦЕТЕ, КРАКАТА, ХАНША И КОРЕМА СА КОЖНИТЕ ПРОЯВИ НА ПАНИКУЛИТА

Жените са по-предразположени към тази болест. Възлите са с раз­личен цвят – от телесен до синкаво-розов. И раз­мерите им са различни – от грахово зърно до голе­мината на човешка длан. Освен това те могат да се сливат и образуват хълмисти конгломерати. Такива възли обикновено не се спукват, а след като се разнесат, по ко­жата остават хлътнали участъци.

Понякога се случва след раздвижване на теч­ността да се появят рани, от които се от­деля маслено пенесто съдържимо и тогава след заздравяване остават атрофични белези, срас­твания.

Този процес обикно­вено се съпровожда с треска, с общо неразпо­ложение, с главоболие, атралгия и миалгия. По време на патохистологичното изследване между мастните плочки се открива инфилтрат с предимно лимфоиден състав. Впоследствие се образуват и грануломатозни структури, които съдържат примес от пенести клетки.

ВНИМАНИЕ!

Ако се установи огнищна или обща инфекция, лечението на паникулита се провежда с широкоспектърни антибиотици. Ако забо­ляването протича остро, В тежките случаи се приемат глюкокортикоиди, най-често преднизолон – до 60-80 г на ден. Акоболестта е преминала В хронична форма, тогава се прилага базисно ле­чение с други специфични препарати. Терапията включва и лечение с апликации превръзката се потапя в 33-процентен разтвор на димексид и кортикостероидни мехлеми.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *