Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли да се избегнат раните от залежаване?

Раните, получени от про­дължително залежаване са увредени участъци от кожата вследствие недостига на кръвоток и дразнене от изпъкна­лите на някои места кости. Така кожата продължително време е подложена на пови­шено налягане от леглото, инвалидната количка, гипса или друг предмет. Независимо от съществуващите средства за лечение на такива рани, най-доброто средство все пак си остава профилактиката, т.е. да не се допусне те да се появят.

За целта се налага да се опрете на три основни пункта:

Намалете степента и про­дължителността на притискане на кожата. На всеки 2 часа променяйте положението на болния в леглото, освен това не повдигайте горния край на леглото с повече от 45 градуса. Използвайте надуваеми възглавнички, които да поставяте на проблемните места – под кръста, или под краката и т.н. Така може да се избегне съприкосновението с опорната повърхност. Понякога обръщайте болния по корем, но най-ефикасни си остават спе­циалните матраци, ако можете да си го позволите. Внимание! Важно е чаршафите в леглото на болния да са много хубаво изпънати, без никакви гънки.

Активизирайте кръвооб­ращението. Препоръчва се ежедневен масаж не само около мястото на евентуално разраняване, но и ниско по гръбнака – така се подобрява общото кръвоснабдяване и нервната регулация на тъка­ните. Голямо значение има лечебната физкултура. Вни­мание! Оптималният комплекс от упражнения може да бъде подбран само от инструктор, съобразно конкретния случай.

Защитавайте кожата от инфектиране. Особено през горещите летни дни такива болни се изпотяват обилно, поради което в слабините и между пръстите могат да се появят протривания. Редов­но натривайте тези места с тампони, напоени с отвара от лайка, невен, а също и боров спирт, след което подсуша­вайте с антисептик. Внимание! Необходимо е да поддържате суха кожата в слабините, както и своевременно да откривате и лекувате дори най-малката драскотина по кожата.

ВНИМАНИЕ!

Не забравяйте колко важна за такъв болен е храната с повече белтъчини и витамини. Оглеж­дайте тялото му всеки ден и запомнете: ако откриете побледняло или зачервено петно, което не изчезва 2-3 минути след като сте променили положе­нието на тялото на болния, това може да е първият маркер, т.е. началният стадий за образуване на рана. За превръзки използвайте кремове на водоразтвори­ма основа, гелове, хидроколоидни препарати, превръз­ки от тъканни сорбенти. Между другото, за такива ситуации не се препоръчва разтвор от калиев перманганат, защото той уврежда мъничките невидими пъпчици по кожата. Това води до развитие на дълбока некроза и по-тежко състояние.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *