Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

„Бавните“ сърца живеят по-дълго

Пулсът като сърдечно-съдов рисков фактор

Ускорената сърдечна дейност увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Това е известно от 40-те години на миналия век и е потвърдено в множество проучвания. Бета-блокерите биха могли да бъдат лекарство на избор и се пре­поръчват от експертите при пациенти със сърдечна недостатъчност и след инфаркт на миокарда. Но и пациентите с хипертония и повишена сърдечна честота като показател за симпатикусова свръхактивност имат полза от упо­требата на бета-блокери.

 

Повишената сърдечна честота в покой обикновено е свързвана и с други фактори

Бета-блокерите са много ефективни за намаляване на симптомите, исхемия, както и на различни твърди крайни точки при пациенти с остра или хронична исхемична болест на сърцето. Освен антихипертензивното действие от решаващо значение за добрата ефективност от гледна точ­ка на твърдите крайни точки е ефек­тът върху сърдечната честота. Още през 40-те години на миналия век е публикувано първото проучване, по­казващо връзката между сърдечната честота и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Големите епидемиологични проуч­вания, като Чикаго и Фрамингам, показват значителни зависимости между сърдечната честота и сърдечно-съдовата и общата смъртност. Тези асоциации не зависят от кръв­ното налягане и са потвърдени от повечето изследвания, проведени по тази тема. Сред тях има и дълго­срочни проучвания, които показват, че ускорената сърдечна честота има дългосрочни неблагоприятни после­дици и следователно не може прос­то да бъде взета като показател на основното заболяване.5 Все пак дан­ните показват още, че повишена­та сърдечна честота в покой рядко се среща изолирано, а обикновено е свързана и с други рискови факто­ри като високо кръвно налягане, ви­соки нива на инсулин, затлъстяване и повишени плазмени липиди и ви­сок хематокрит. В повечето проуч­вания прогностичната стойност на сърдечната честота е по-висока от тази на кръвното налягане и/или холестерола.

 

Намаление на сърдечната честота благодарение на бета-блокерите

Тези данни доказват намаляването на сърдечната честота като възмож­на терапевтична намеса. Уви, налич­ните данни са твърде малко. В кон­сенсусен документ на Европейската асоциация по хипертония [ESH] се отбелязва, че досега има толкова много ретроспективни данни по то­зи въпрос, а наличните доказател­ства са ограничени само за пациен­ти след миокарден инфаркт или с предшестваща сърдечна недостатъч­ност. Досега не е извършено нито едно проспективно проучване, чия­то тема е намаляване на сърдечната честота при пациенти с хипертония. Според експертите на ESH въз осно­ва на епидемиологични данни чрез намаляване на сърдечната честота с 10-12% сърдечно-съдовата заболе­ваемост и смъртност би могла да бъ­де намалена с 20-40% при пациен­ти със сърдечна честота в покой до 80-85 уд/мин. Въпреки, че тази цел е постижима с редовни обучения за издръжливост, е известен лоши­ят комплайънс при интервенциите върху начина на живот и следовател­но се инициират проучвания за ефек­тите от медикаментозните интервен­ции. Въпреки че при недостатъчни доказателства не е възможно да се дават подробни препоръки за лече­ние, в лечението на хипертонията и без това се използват групи медика­менти, които водят до намаляване на сърдечната честота. Следователно е напълно възможно те да бъдат вклю­чени в лечението на пациенти с уско­рен пулс в покой.

Медикаментите за понижаване на кръвното налягане, имащи и допъл­нителен ефект на намаляване на сър­дечната честота, са на първо място бета-блокери. Въпреки това, пред­ставителите на тази група не са ед­накви по своя ефект върху кръвно­то налягане и пулса. Например, едно сравнително проучване между селек­тивните бета-1-блокери метопролол и бизопролол, както и карведилол, който не е селективен бета-блокер с допълнително действие на алфа-1-блокада, показва, че в сравнение с плацебо високите дози на карведи­лол могат да доведат до увеличаване на сърдечната честота поради свое­то алфа-блокиращо действие. Също така присъщата симпатикомиметична активност (ISA) може да противо­действа на понижаващото сърдечния ритъм действие на блокера (напр. небиволол, ISA на рЗ).

Най-ефективно сърдечната често­та може да бъде намалена с селективни блокери без ISA, сред които най-висока селективност има бизопролол.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *