Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

„Сухо око“ – това болест ли е?

Категоричен отговор на този въпрос би бил гре­шен, тъй като, от една страна, това може да е проява на болест на окото и на целия организъм, но, от друга, да бъде само моментно състояние.

Съществуването и нормалната работа на зрител­ния анализатор и по-специално на роговицата се осъществява посредством сложен процес на производство на сълзите с всичките им компо­ненти, обливането и оттичането през слъзната система. Причини за неработа на слъзопроизводството мога да бъдат както вродени – липса, или недоразвити слъзни жлези и канали, така и придобити – атрофия на жлезите поради сму­щения в кръвоснабдяването, инервацията и различни ендокринни фактори. Тук трябва да споменем и за „сухия синдром“, който се изявява като намаляване на функциите на повечето жле­зи с външна секреция на човека: сухота в устата-слюнчни, очите – слъзни, парене в хранопрово­да и стомаха, суха кашлица, суха кожа, сухота във влагалището, деформации на ставите и други.

Най-често „сухо око“ за радост, няма общо с бо­лестта. Относителното изсъхване на роговица­та, се дължи на вътрешни и външни фактори. Към вътрешните на първо място е забавянето на мигателния рефлекс. При съсредоточаване по време на шофиране, при гледане на кино и особено при работа с компютър в един момент човек забравя да мига и в следващия вече усе­ща парене до болка, сякаш му е влязъл пясък в очите. За това може да допринесе и недостатъч­на консумацията на течности – различни диети, прекомерна употреба на алкохол и т.н. Външните фактори също съвсем не са за подценяване. Су­хият въздух, придружен от вятър, е много опасен за очите. Не случайно, както туарегите забулват очите си от вятъра в Сахара, така и алпинистите във високите планини носят специални очила за предпазване от сухия и студен вятър и вредни­те ултравиолетови лъчи. В съвременния живот, въоръжени с климатици, калорифери, вентила­тори, дори и отворени прозорци на кола при висока скорост, ние не съзнаваме, че поставяме очите си на голямо изпитание.

 

Препоръки:

На първо място да се намали изпарението на сълзите:

  • да няма пряко въздействие на движещ се въздух върху очите
  • да се избягва сухият въздух
  • да се работи със специални очила на компютър
  • да се ползват тъмни очила при шофиране и при излети в планината и морето

На второ място при сухота в очите да се из­ползват изкуствени сълзи:

  • Съвременната фармацевтична индустрия пред­лага широка гама от различни очни капки и гелове, които да премахнат или облекчат в значителна степен „сухото око“. Тези медика­менти могат да се намерят във всяка аптека и без рецепта но все-пак:

На трето, но най-важно място

  • при всички случаи на проблеми с очите да се направи не­забавна консултация с офталмолог!

Д-р Панайот Ников, дм главен асистент в болница „Царица Йоанна“

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *