Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диабетът е рисков фактор за увреждане на сърцето

  • Диетата помага при леки форми на болестта!

Световната здравна орга­низация е изчислила, че на земното кълбо в момента живеят около 200 милиона души с явни клинични форми на захар­на болест. На всеки 10 години броят на заболелите се удвоява. Освен това има и много хора с т. нар. скрити форми на диа­бет, които дори не подозират за това. Най-често към тях се отнасят тези с наследствена обремененост, както и хората с наднормени килограми. За да се докаже скритият диабет, се прави тестово изследване на ни­вото на кръвната захар. Ранното откриване на болестта има го­лямо значение, тъй като могат да се вземат динамични мерки за спиране на развитието й и да се избегнат усложненията.

От 16-годишна страдам от диабет. През много тревожни преживявания съм минала, които не са изчезнали и до днес, макар че скоро навърших 50 години. Колкото възрастта ми напредва, толкова повече се страхувам, защото вече имам усложнения В работата на сърдечносъдовата система. Но най-много се страхувам да не получа инфаркт на миокарда, от каквото почина и майка ми на 52-годишна възраст. Тя също имаше диабет и аз най-вероятно съм го наследила от нея, отдавна съм на инсулин. Кажете ми как да живея? Ще ми помогне ли строгата диета?

Нели Павлова – Сандански

 

При вас болестта е зна­чително напреднала и дие­тата само ще ви помогне да се чувствате по-добре. Но все пак сигурно знаете, че обмяната на въглехидра­тите в значителна степен се регулира от инсулина – хормон, произвеждан от задстомашната жлеза. Повишеният синтез на инсулин в организма обик­новено води до задържане на масти и други вредни ве­щества в тъканните депа и в стените на кръвоносните съдове, което води до ате­росклероза. Състояния, при които се увеличава синте­зът на инсулин, са: преяждане и затлъс­тяване; и консумиране на голе­ми количества сладкиши, тестени изделия, сладки плодове и картофи.

Ако преяждането е ста­нало навик за даден човек, тогава се създават усло­вия, подходящи за разви­тието на захарен диабет и атеросклероза.

При леки форми на за­харен диабет само стро­гото, постоянно спазване на диета, позволява да се избегне развитието на атеросклерозата, която създава условия за развитие на инфаркт на миокарда. Що се отнася до началните форми на диабета, освен строгото спазване на предписаната диета е необходимо и системно лечение, назначено от лекар. Налага се, защото заболяването протича с абсолютно понижаване на нивото на инсулина в кръвта. Това състояние е съпроводено със силен син­тез на холестерол в черния дроб и усилена обмяна на мазнините и тяхното намаляване в мастните депа. При това се увеличава въз­можността за образуване на тромби и запушване на сърдечните артерии.

ВНИМАНИЕ!

Ако не спазвате съветите на ендокринолога, захарната болест ще протича хронично и про­гресивно, като уврежда почти всички системи в човешкия организъм, но най-вече сърдечносъдова­та система.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *