Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Даян Фрейзър: Децата с аутизъм често са безсловесни!

  • Те не могат да ни кажат какво чувстват. Трябва да ги научим да комуникират с хората!

–          Д-р фрейзър, откога се занимавате с аутистични деца?

–          Повече от 30 години работя с деца, които имат проблеми с развитието. За този период нещата доста се промениха в тази сфера. Когато започнах, нямаше толкова много деца с аутизъм и аз ра­ботех и с деца с много други проблеми. Науката за поведенчески анализ, с която се занимавам, не е измислена специално за аутизма, но тъй като броят на децата с това заболя­ване бързо нараства, се наложи моята практика да се фокусира основно върху този проблем.

–          На какво обучавахте българските специали­сти?

–          Приложният поведенчески анализ е наука за човешкото поведение – защо ние правим това, което правим. Опитваме се да виждаме видимата страна на нещата, вмес­то да ПРЕДПОЛАГАМЕ КАКВО СИ МИСЛЯТ ДЕЦАТА Защото децата с ау­тизъм често са безсло­весни, те не могат да ни разкажат какво чувстват. Затова трябва да намерим друг начин да работим с тях. Следваме принци­пите на развитието на човешката реч, за да се опитаме да ги научим да комуникират. Ние знаем, че когато малките деца имат мотивация, те се държат по определен начин, за да получат това, което искат. Ето например ако едно дете, което влиза в кухнята и започва да пищи, понеже иска курабийка, разбира пищенето като един вид заявка. Често родителят отива до шка­фа и дава курабийката, за да спре детето да пищи. Но за детето с аутизъм този механизъм не рабо­ти, защото следващия път то направо ще запо­чне да пищи, за да получи курабийката, вместо да научи думата курабийка. Имам предвид, че с нор­мално развиващите се хора можете да използ­вате обосновка, обясне­ние. Можете да кажете на детето „защо правиш това“ и да му обясните. Но за детето с аутизъм това не работи, защото това е разстройство на социалните функции.

–          Има ли ясни правила за това как да се държи човек с дете с аутизъм?

–          Не трябва да насър­чаваме лошото поведение. Дори когато това е най-лесното. Понякога насър­чаваме лошото поведение, защото това е най-лесно за нас, като възрастни. Казваме: „Добре, вземи бисквитката, взимай я, само недей да пищиш“. А това е най-лошото, кое­то можеш да направиш, защото детето – макар и подсъзнателно – прави следния извод: „значи ако искам бисквитка, трябва да се държа така.“ Също така – хората ЧЕСТО НЕ ЗНАЯТ КАК ТОЧНО ДА ПОСТЪПЯТ в такива случаи бих ги посъветвала – променете нещо, каквото и да е. Това е по-добре, отколкото да действате по стереоти­па, с който очевидно не се постига добър резултат.

–          Каква е ролята на специалиста?

–          Мисля, че ролята на спе­циалиста е да помогне на ро­дителите да правят това, което терапевтът прави в кабинета си. Защото това е комуникация, не е нещо, което се случва за кратко, веднъж на ден, ние комуни­кираме непрекъснато.

–          Според вас има ли нужда от нов подход – не само към аутистичните деца, но и към децата изобщо?

–          Да, разбира се! През последните десетилетия медицината много се раз­ви, но педагогиката като че ли не последва този ход. Децата днес имат нужда от съвсем нови подходи – както всички деца, така и хлапетата с аутизъм или други раз­стройства в частност. Трябва да отговорим на въпроса нужно ли е тези деца със затруднения да са в масовите училища, или трябва да се обучават в специализирани звена. Отговорът вероятно е – зависи от детето. Докол­ко едно дете с определено нарушение в развитието може да спечели от ма­совото училище, от об­щуването с други, здрави деца; доколко те биха спе­челили от общуването си с едно по-различно дете. Този процес трябва да е полезен за децата.

 

За аутизма с Мина Ламбовски в „На кафе”:

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *