Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Локалните кортикостероиди са нож с две остриета

Уважаеми редактори от „Доктор“, интересува ме колко време мога да прилагам локални кортикостероиди против псориазис?

Анелия Михова – Велико Търново

При лечението с кортикостероиди срещу псориазис трябва да се внимава много. Системните кортикостероиди са противопоказани, защото могат да доведат до много тежки усложнения при протичане на заболяването. Локалните кортикостероиди също са нож с две острие­та – докато се използват, всичко е горе-долу под контрол, но след като се спрат, състоянието се влошава. Затова употребата на кортикостероиди не се препоръчва на стра­дащите от псориазис. Най-добре е да се използват емолиенти – това са омекотяващи кожата препарати, които се предписват от кожен лекар. При пациенти с псориазис най-важен е контролът на придружаващите заболявания – високо кръвно налягане, диабет, автоимунни заболявания, бъбречни, чернодробни заболявания, психични нарушения и дори стрес. Ето защо е много

важно лечението на организма като цяло, а не само на кожата. При вло­шаване на състо­янието трябва да се направят и ня­кои изследвания:

  • Микробиоло­гично изследване, за да се изключи растежаът на па­тологични микро­организми по кожата.
  • Изследване на урина за изключ­ване на инфекция или друго заболява­не на отделителната система.
  • Изследване на кръв – СУЕ (утай­ка), ПКК (пълна кръвна картина), ДКК (диференциално броене от лекар) и биохимично изследване (като кръвна захар, АСАТ, AЛAT, урея, креатинин, билирубин и др.).
  • След като се направят тези изследвания, към терапията с емо­лиенти може да се включи и друго лечение, но задължително по прецен­ка на лекаря.

АПРОПО!

Нима медикаменти е широко приложение, които          са с доказано влошаващо въздействие за увре­дената от псориазиса кожа. Такива медикаменти са АСЕ-инхибиторите, бета-блокерите, литиевите съединения, нестероидните противовъзпалителни средства и още някои други. В много случаи употре­бата на тези лекарства е причина псориазисът да не може да бъде поставен под контрол. Много често те се използват за лечение на усложненията, причинени от заболяването. Ако има възможност, тези медика­менти трябва да се сменят с други. Днес това вече не е толкова трудно.

 

Д-р Папазова за витамините:

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *