С диета СОНОМА се отслабва лесно и вкусно

Тази диета е за хората, които обичат да похапват и це­нят яденето като удоволствие. Авторката – Кони Гутерсън, е практикуващ диетолог и професор по хранене. Сами­ят режим е кръстен на долината Сонома, на север от Сан франциско, която е със средиземноморски климат. Комбинира някои от принципите на средиземноморския начин на хранене с класически диети за отслабване, измислена е така, че да бъде проста за изпълнение, без много мерене на порции и броене на калории.

ЗAБPAHEHИ XPAHИ

Храните, богати на наситени мазнини (живо­тински мазнини, рафинирано олио), нишесте­ните храни (картофи, ориз) и захарите са заб­ранени или силно ограничени. Силно подчертана е необходимостта от следене на големината на порцията.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ОГРАНИЧЕНИЯТА

Диетата започва с доста големи ограничения на позволените храни през първата фаза (наречена Първа вълна), която продължава десет дни. През втората фаза (Втора вълна) ограниченията са доста по-малко.

ИЗMEPBAHE НА КОЛИЧЕСТВОТО ХРАНА

За да спазвате диетата по-лесно, е нужно да имате следните съдове:

  • купичка, която побира 2 ч. ч. течност
  • чиния с диаметър 17 см (десертна)
  • чиния с диаметър 22 см (за основно)

Премерете чиниите — малки разлики в диаме­търа могат да доведат до големи разлики в ко­личеството храна!

ПЪРВА ВЪЛНА

Продължава десет дни и е силно ограничава­ща. Захарите, източниците на скорбяла (нишесте) и наситените мазнини се избягват. Не се разрешават плодове и алкохол, както и нищо сладко. Ако вече не можете да издържа­те, можете да пийнете напитка или да хапне­те десерт с подсладител, но това се смята за подкопаващо волята и обезкуражаващо.

Какво ядете:

Немазни протеинови храни (яйца, морски даро­ве, пиле без кожата, немазни парчета свинско и телешко месо, соеви храни), определени нискомаслени млечни продукти, една порция бобови, бедни на скорбяла зеленчуци (без картофи и ориз), малки количе­ства ядки (тряб­ва да ги броите) и малко зехтин, някои нисковъглехидратни добавки (сосове). Нищо друго, включително плодове и алкохол.

Закуска: в чиния с диаметър 17 см: 25% зърнени храни и 75% протеини (допускат се и някои зеленчуци) или в купичката: 50% зърнена закуска (сириъл) с 50% обезмаслено прясно мляко.

Обяд: в 22-сантиметровата чиния: 50% зеленчици, 30% – протеини, 20 % – пълнозърнести.

ВТОРАТА ВЪЛНА

Продължава, докато практикува­щият достигне желаното тегло. Отново са позволени зеленчуците, както и чаша вино по желание. Пор­циите пълнозърнести храни се увеличават на 3-4 на ден. Допуска се голямо разнообразие от зелен­чуци. Акцентът на диетата е върху подправянето на храните, консума­цията на т.нар. „енергийни храни“ и откриването на нови вкусове.

Закуска: в чиния с диаметър 17 см: 25% зърнени храни и 75% протеини (допускат се и някои зеленчуци) или в купичката: 50% зърнена закуска (сириъл) с 50% обезмаслено прясно мляко.

Обяд и вечеря: в 22-сантиметровата чиния: 25 % протеини, 25 % зеленчуци, 25% пълнозърнести, 25 % плодове

ТРЕТАТА ВЪЛНА

По това време метаболи­змът вече се е променил и може по-добре да преработва въглехидратите, здравослов­ното хранене вече е навик и инцидентно прекаляване ще бъде възприемано като слу­чайност, а не като обичайно. Акцентът отново е върху качествената храна и при­ятното преживяване от консумацията на полезни храни, а целта е да се за­пази постигнатият резул­тат.

Какво ядете:

Към ежедневното хранене се добавят допълнителни пор­ции плодове и зеленчуци, докато загубата на тегло спре. Храни, които не вли­зат в списъка на полезните, се допускат от време-навреме. Фазата продължава завинаги.

 

 

Списъците на диетата СОНОМА

 

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *