Киста в гърдата? По-добре да се махне

Често жените пренебрегват прегледа при мамолог, но това е много важно, за да се установи навреме всяко изменение в млечните жлези.

Измененията в гърдите са свързани с промени в хормоналния статус. Ето защо при откриване на киста в гърдата се налагат пълни изследвания. За да се установи навреме нали­чието на новообразувания в млечната жлеза, се препоръчва минимум един път в месеца жената да провежда самоизследване чрез опипване на гърдите и да се консултира непременно със специалист, ако има някак­ви съмнения.

Млечните жлези

Гърдите са изградени от жлезиста тъкан, която синтезира кърма, мастна и съединителна тъкан, които придават форма­та им. Мускули в гърдите няма, ето защо физически упражне­ния не могат да възстановят формата им. Млечната жлеза е разделена с тънки преградки от съединителна тъкан на от­дели, около 20, които също са разделени на по-малки дялове. От най-малките към по-големите отдели преминават каналчета, които извеждат кър­мата към зърното. Млечните жлези се развиват в периода на пубертета под въздействието на женските полови хормо­ни – естрогените. След като се оформят и след появата на менструацията половите хормони продължават да им влияят. През втората половина на менструалния цикъл върху гърдите влияе женският полов хормон прогестерон. Това води до подуването и до естестве­ното им временно уголемя­ване. Леката болезненост на гърдите в този период също се дължи на прогестерона. Кога­то няма оплождане, нивото на хормоните намалява, появява се менструацията и гърдите възвръщат предишния си раз­мер. В климакса спадането на нивата на естрогените води до отслабване на съединителната тъкан и това е причина за за­губа на формата им.

Какво са кистите

Кистите в гърдите са често явление, особено в детерод­на възраст на жената. Това са образувания с различна го­лемина, от 1-2 мм до няколко сантиметра в диаметър. Изпълнени са с про­зрачна течност. Образуват се при запушване на каналите на млечните жлези. Кистите могат да бъда единични или множество. Във втория случай се касае за хормонално нарушение – мастопатия. Възможно е да нарастват на раз­мер. Кистата е заобиколена от съеднителна тъкан, така че се образува един вид капсула. От вътрешната страна е разделена на няколко камери от съединителна тъкан. Капсулите могат да съдържат доброкачествени и зло­качествени клетки, което налага изследване и лечение под лекарски контрол.

Как се откриват кистите

Наличието на киста в гърдата, може да се предполага при следните признаци:

  • В гърдите се напипва кръгло елас­тично образувание (ако размерът на кистата е от големите)
  • Образуванието нараства, като остава кръгло и еластично.
  • Появява се нетипична болезненост на гърдите през втората половина на цикъла.

Тъй като кистите могат да се израждат в злокачествена форма или да загноят, след като бъдат установени, се налага веднага да се направи консултация с мамолог.

При специалиста

Лекарят прави оглед, ехографско и рентге­ново изследване на млечните жлези. При тях се установява, че има кисти дори в малки размери. Назначават се хормонални изслед­вания. При наличието на големи кисти се извършва биопсия – изтегля се течност от кистата. Изследва се клетъчният състав на течността, търси се наличие на атипични (ракови) клетки. Провежда се гинекологи­чен преглед, за евентуалното установяване на заболявания – възпалителни процеси и други.

Начини на лечение

Множествените кисти се лекуват като масто­патия – заболяване, причинено от хормо­нален дисбаланс. Лечението се свежда до нормализиране на нивата на хормоните, на заболяванията на женските полови органи и други. При единична голяма киста чрез пункция се премахва цялото съдържание на кистата. При това стените на кистата се слепват, което предотвратява повторното й напълване. В редки случаи на същото място се развива нова киста. След 2-3 пункции на едно и също място се препоръчва отделяне на кистата по оперативен път. Операция се предприема и при подозрения за израждане на кистата в злокачествено образувание. Във всички случаи взетият материал трябва да се изследва лабораторно.

  • сп. „Здравен журнал”

 

 

Доброкачествените бучки на гърдата са лечими

 

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *