ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кога се налага да посетим гинеколога?

Има неразположения, за които не обичаме да говорим. По-лесно ни е да потърсим лекарска помощ за главоболие или високо кръвно, отколкото за бяло течение или влагалищна сухота. Истината е, че така наречените женски проблеми доста ни тревожат, но обикновено отлагаме консултацията с гинеколог, защото решаваме, че няма нищо спешно и опасно. Нека разберем дали това е така за най-честите оплаквания.

Менструацията ми е болезнена и обилна
Понякога е така още от пубертета или пък се смята, че е фамилна черта на жените в едно семейство, така че стигаме до убеждението, че няма какво да се направи. Това е погрешно, тъй като съществуват медикаментозни решения. Освен това обилната менструация може да доведе до анемия и силна умора, както и да бъде симптом за ендометриоза – болест, водеща понякога до безплодие.
Да отида ли на преглед?
Независимо от това дали проблемът съществува отдавна или от скоро, само гинекологът може да прецени сериозността му. Прегледът ще установи евентуалното наличие на ендометриоза, кисти или фиброми. При липса на такива изменения продължителната (8 дни и повече) и обилна менструация не е проблем сама по себе си, стига да не предизвиква у вас дискомфорт. Ако тя ви притеснява, хормоналните спирали или минидозираните противозачатъчни могат да облекчат симптомите. При болки избягвайте да взимате аспирин, за предпочитане е комбинирането на противовъзпалителни и противоспазматични лекарства. Ако те не са достатъчно ефективни, гинекологът може да ви предпише антипростагландини под формата на хапчета или свещички.

Цикълът ми е нередовен
Известно е, че нормалният цикъл се състои от 28 дни. Понякога обаче умората или стресът могат да доведат до нарушаването му.
Да отида ли на преглед?
Ако цикълът ви се колебае между 26 и 29 дни, няма нужда да ходите на лекар. Но ако интервалите стигнат до 35-45 дни или ако се стигне до прескачане на 1-2 месеца, по-добре е да чуете мнението на гинеколога. В повечето случаи става дума за лоша овулация, която води до хормонален дисбаланс, причиняващ понякога известни психически смущения. Гинекологът ще предпише лекарства за възстановяване на хормоналното равновесие, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре.

Миризлива ли е менструалната кръв?
Когато кръвта влиза в контакт с вагиналната флора, тя добива известна миризма. Нищо не може да се направи срещу това, освен често да се сменят превръзките. Внимавайте със забравените тампони, които могат да предизвикат прекалено силна миризма. Това се случва по- често, отколкото си мислим. Ако това се случи, обърнете се към вашия гинеколог – възможно е той да ви предпише антисептични вагинални таблетки.

Имам кървене между отделните менструации
Това явление, известно още като „спотинг“, е честа причина за безпокойство сред младите жени.
Да отида ли на преглед?
Първо се уверете, че кръвта идва наистина от влагалището, а не от уретъра, както това може да стане в случай на цистит. Ако кървенето се появява само след сексуален акт, проблемът засяга шийката на матката. Когато е възпалена и червена на цвят, тя кърви при досега с мъжкия полов член. Това се среща често и не е повод за безпокойство. Гинекологът ще ви предпише локално лечение и ще направи намазка, ако последната по дата е отпреди повече от година.
Ако кървенето се появява без видима причина, обяснението най-вероятно е хормонално. При някои жени то е свързано с поставянето на спирала или приемането на противозачатъчни и постепенно спира за 3 до 6 месеца. В случай, че кървенето продължава дълго време и ви смущава, гинекологът може да предпише ехография, за да се увери, че причината за него не е киста на яйчника.

Често боледувам от цистит
Сценарият винаги е един и същ: отначало се чувства леко смущение в уретъра, което бързо се превръща в остра пареща болка при все по-честите уринирания. Могат да се появят и следи от кръв. Голям брой жени страдат често от това възпаление на стената на пикочния мехур.
Да отида ли на преглед?
Задължително. Разбира се, паренето може да премине, ако пиете много вода и вземете лекарства против болките. Те могат обаче само да приспят симптомите, без да попречат на инфекцията да се задълбочи. Единственото подходящо лечение е антибиотичното. За да ограничите риска от повторен цистит, пийте всеки ден поне 1 литър вода и отивайте до тоалетната всеки път, когато почувствате и най-слабо желание за уриниране, тъй като въздържанието благоприятства развитието на бактерии в пикочния мехур. Избърсването с тоалетна хартия става винаги в посока от пред на зад. Уринирайте преди и след полов акт. Редовно провеждайте оздравителен прием на червени боровинки под формата на сок или хапчета. Ако често страдате от цистити, необходимо е винаги да имате на разположение антибиотик, за да го вземете още при първите симптоми.

Знаете ли, че…
До 4 цистита годишно не тревожат лекарите. Ако са повече, се налагат по-задълбочени изследвания.

част 2

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *