Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога се налага да посетим гинеколога? – част 2

Има неразположения, за които не обичаме да говорим. По-лесно ни е да потърсим лекарска помощ за главоболие или високо кръвно, отколкото за бяло течение или влагалищна сухота. Истината е, че така наречените женски проблеми доста ни тревожат, но обикновено отлагаме консултацията с гинеколог, защото решаваме, че няма нищо спешно и опасно. Нека разберем дали това е така за най-честите оплаквания.

Страдам от сухота на влагалището
Липсата на влага се усеща най-ясно при сексуален акт, като довежда до дискомфорт и болезненост и за двамата партньори. Извън това сухотата на влагалището може да бъде смущаваща във всекидневието. Среща се най-често през менопаузата. Други причини за появата й са стресът, неподходящите хигиенни продукти, някои лекарства.
Да отида ли на преглед?
Ако смущението е епизодично, няма нужда от консултация. Съществуват овлажняващи кремове, които могат много да помогнат, при това сред тях има парфюмирани, загряващи, въобще за всеки вкyc. Ако обаче проблемът се настани трайно, по-добре е гинекологът да се намеси. В периода на менопаузата е уместна употребата на крем, който се нанася на входа на влагалището и позволява да се компенсира липсата на естрогени. Облекчението настъпва бързо.

Сексуалният акт е болезнен за мен
Болките при полов акт могат да възникнат след раждане или при проблеми в двойката от психическо естество. Някои от тях се усещат при проникването, други при определени пози, трети пък продължават няколко минути след края на акта. Понеже става дума за толкова интимно изживяване, много рядко тези въпроси се дискутират с приятелки, с партньора или лекаря.
Да отида ли на преглед?
Без колебание. Не бива да приемате тези болки като неизбежни и да ги оставите да ви тровят живота. Една от причините е сухотата на влагалището – вече стана ясно, че този проблем е разрешим. В други случаи става дума за ендометриоза или фибром. Само гинекологът е в състояние да прецени какво лечение да ви назначи, що се отнася до гениталния апарат. Ако пък проблемът се окаже психологически, на помощ идват сексологът и психотерапевтът.

Имам бяло течение
То може да бъде мътно или прозрачно, видът му се променя в хода на менструалния цикъл. При някои жени бялото течение става причина за безпокойство и лошо самочувствие.
Да отида ли на преглед?
Само ако течението добие жълтеникав цвят или стане миризливо. Иначе няма какво друго да правите, освен да използвате предпазващи дамски превръзки. Никога не прибягвайте до тампони, защото те могат да изтласкат една възможна инфекция нагоре.

Често получавам гъбички
Сърбеж и парене в областта на вагината, зачервяване и подуване на срамните устни, гъсто и лепкаво бяло течение – това са признаците на гъбичната инфекция. Тя се дължи на нарушено равновесие във вагиналната флора или на някои бактерии.
Да отида ли на прегледа?
Гъбичните инфекции никога не са опасни, но могат да бъдат много неприятни и мъчителни. Въпреки че преминават най-често от само себе си, най-добре е те да бъдат третирани с подходящ антибиотичен крем. Установяването на проблема обикновено не е трудно. Само ако се съмнявате, можете да потърсите мнението на гинеколога.
Ако възпалението е силно, помислете да смените обичайните хигиенни продукти с течен алкален сапун – той е подходящо средство срещу киселинната среда, благоприятстваща развитието на гъбичките.
Ако инфекциите често се повтарят, опитайте се да разберете какво ги предизвиква. В някой случаи това са тесните панталони, бельото от изкуствени материи или мокрите бански костюми. В други причините са в приема на антибиотици, които нарушават вагиналната флора, дори и да са предписани срещу ангина или проблем със зъбите. Поговорете за това с лекаря, който ще прецени какво трябва да се промени, за да се избегнат рецидивите от гъбични инфекции.

част 1
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *