ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да пречистим организма си през пролетта?

Чувствате се уморени и тъжни?

Усещате парене в очите, разсеяност, изпотяване на ръцете, чувство за общ дискомфорт? Този вид изтощение, познато като пролетна умора, се провокира в края на зимния сезон поради продължителен недостиг на светлина, ниска двигателна активност и непълноценно хранене през студените месеци.

Предлагаме ви няколко съвета, чието след­ване ще ви помогне да извършите „пролет­но почистване“ на организма си и да се подготвите за топлите дни.

пролет
Как да пречистим организма си през пролетта?

1. Не започвайте драстични диети

Липсата на редица биологичноактивни ве­щества, които поддържат нормалните фун­кции на имунната система, може да доведе до нарушаването или дори до пълен срив на имунната система. Затова през ранната пролет се препоръчва постепенно премина­ване към храна с по-ниска енергийна стой­ност и умерено физическо натоварване.

2. Отървете се постепенно от токсините

Сега е времето да се подпомогне черният дроб – главният орган, който пречиства всички токсини в организма. Храни, които засилват функциите му, са артишокът, цитрусовите плодове, зеленчуците от семейство Кръстоцветни (броколи, зеле, брюкселско зеле), богатите на капсицин чушки, чесънът, ягодите и малините.

3. „Хванете се за зеленото“

Зеленчуците са пълни с антиокси- данти, ко­ито се свързват с вредните за организма свободни радикали. Приемането им е особе­но важно в период на детоксикация на орга­низма. Най-полезни са салатните зеленчуци, зелените (коприва, спанак, киселец, рукола), броколи, тиквички. Подходяща храна са и пресните кълнове. Кълновете от пшеница, овес и леща съдържат витамин Е, от ече­мик – витамин С, от слънчоглед – калций.

4. Преценете дали да постите

Постенето маже да забави процеса на де­токсикация, защото лишава организма от необходимите му за извършването на този процес Вещества. Почистването се извър­шва от антиоксидантите, но те се нужда­ят от подходящи протеини, за да „зарабо­тят“. Затова пролетната диета трябва да е богата на белтъчини, доставяни от продукти с животински произход – птиче месо, яйца, обезмаслено мляко. Те съдържат и желязо, чийто недостиг често е причина за появата на пролетната умора.

5. Наблегнете на рибата

Рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които съдействат за нормализиране на клетъчния имунитет и имат антиоксидантен ефект. През пролетния сезон рибата трябва да бъде включена в менюто най-малко два пъти седмично.

Д-р Силвър - генератор за сребърни йони
Пригответе си полезна сребърна вода в домашни условия

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *