ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лесни грижи за ходилата

Всеки пети българин страда от болезнени изменения в ходилата, които налагат консултация с ортопед.

Разбира се, винаги ни се иска да се напъхаме в последния модел суперобувки. Но с възрастта стъпалата ни все по-малко ни прощават волности, така че не бива да залагаме непременно на модните, а на удобните обувки. Отделете малко време за стъпалата си, те ще ви се отблагодарят.

Преглеждайте ги

Правете го-набързо всеки ден и подробно веднъж седмично. Това ще ви позволи да забележите проблемите още в началото им, а в случай на нужда – да се консултирате навреме със спе­циалист. Меланомът на ходилото за щастие е рядко срещан, но може да бъде сбъркан с коко­ши трън. При съмнение потърсете мнението на дерматолога.

Подсушавайте ги добре

Много често след душа забравяме да подсушим внимателно ходилата си, особено местата между пръстите. Влагата намалява устойчивост­та на кожната бариера и така благопри­ятства появата на гъбички и сцепването на кожата. След подсушаване прилагайте крем, ако кожата ви е суха. Можете да използвате и лосиона за тяло. Но това не е необходимо, ако имате склонност към изпотяване. Тогава използвайте специ­фични продукти, например талк, с който да наръсвате обувките си.

Режете ноктите правилно

Спазвайте естествените им очертания, за да не се получи врастване в кожата по краищата им. Режете ги всяка сед­мица – така ще избегнете притискането до стените на обувките. Най-лесно е да го правите след душа, когато ноктите са по-меки. Ако са прекалено твърди, обърнете се към педикюрист, който може да намали дебелината им. Още повече, че с възрастта нокътят на големия пръст постепенно загубва гладкостта си и се покрива с вертикални черти.

Грижете се за петите

Напуканите пети могат лесно да се ин­фектират, особено при затруднено кръ­вообращение. Най-добре е да се мажат с подхранващ крем. През лятото, когато ходим боси, той е задължителен, защото помага и за омекотяване на загрубяла­та кожа. Избягвайте плоските обувки, които благоприятстват микротравмите по петите.

Да обявим ли война на маратонките?

Първо се сещаме за лошата миризма и гъбичките по краката, но истин­ският проблем е другаде: мара­тонките имат дебели подметки, които така добре защитават от травми, че ходилата „забравят“ да се предпазват от само себе си. А що се отнася до модата да не се завърз­ват връзките, тя води до прекале­но натоварване на палеца, който се разтваря допълнително, за да не изпадне маратонката. В резултат се появяват болки и се увеличават рисковете от формиране на халукс валгус – по принцип той започва да се забелязва в края на пубертета.

Аптечката на ходилата

Силиконови стелки, които подпомагат разпределението на тежестта на тялото върху ходилото.

Лепенки против мазоли – използвайте ги още при първото зачервяване на кожата от новите обувки.

Крем против сухи крака, съдържащ вита­мин А, масло от карите и арника, овлажнява и подхранва кожата.

Спрей против потене, който регулира дейността на потните жлези и абсорбира излишъка от влага.

Отморяващ гел на базата на ароматни масла от невен и розмарин.


5те най-често сре­щани оплаквания

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *