Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ходилата ни страдат!?

Ако можехме да ходим непрекъснато боси, нямаше да имаме мазоли, изкривени пръсти, наранена кожа около ръба на новата обувка…. Тези болежки на цивилизацията за щастие не са фатални.

 

5 НАЙ-ЧЕСТО СРЕ­ЩАНИ ОПЛАКВАНИЯ

Имате мазоли

Защо? Това удебеляване на кожата на базата на каротина се дължи на непрекъснатото триене в обувката. То се появява най-често по пръстите на краката, особено на втория и последния. Избягвайте тесните обувки. Умест­на може да се окаже и употребата на предпазни пластири.

Какво е решението? Най-добре е да оставите мазолите си в ръцете на педикюриста. Достатъчен е само един сеанс. Няма да усетите болка. В аптеката можете да си купите продукти против мазоли и сами да се справите с проблема. Те обаче не се препоръчват при диабе­тици, тъй като могат да засегнат съседна тъкан.

Имате кожни удебеления по долната част на ходилото

Защо? Тези болезнени кожни натрупвания обик­новено се дължат на лошо разпределение на тежеста на тялото. Болките се по­явяват при ходене и поня­кога са доста силни.

Какво е решението? Педикюристът отново е вашият най-добър помощ­ник. Той ще прецени също дали става дума за удебе­ления или за кокоши трън, който има вирусен харак­тер. Носенето на стелки е препоръчително, за да се избегне повторното фор­миране на удебеления.

Бързо износвате обувките си

Защо? Износването на подметката е нормално, но то трябва да става бавно и главно в задната дясна част. Ако се появява на други места по под­метката, значи се касае за неправилно локализиран натиск. Това може да до­веде до болки не само в ходилото, но и в гърба и коленете.

Какво е решението? Ако ви боли гърбът и не може­те да намерите обяснение за този проблем, консул­тирайте се с ортопед, който ще ви препоръча подходящи стелки. Те ще коригират неправилното разпределение на тежестта върху ходилото.

Боли ви петата

Защо? Често причината е тендинит. Това възпа­ление на сухожилието може от своя страна да е свързано с наличието на костно образувание в петата.

Какво е решението? Специалистът, от когото се нуждаете, е ревматологът. Той ще предприеме ин­филтрации (инжектиране на специален продукт) в болезненото място. Ре­зултатът понякога е отли­чен, друг път разочарова. Могат да помогнат също сеансите при кинезитера- певта, както и подходящи ортопедични стелки.

Боли ви сводът на ходилото

Защо? С годините плът­ността на мастната кожна тъкан намалява и това улеснява деформацията на свода. Но причината за болка на това място може да е и носенето на високи, тесни обувки. В края на крачката тежестта остава само върху едното ходило, което би трябва­ло свободно да може да се разшири на по-голяма основа, а тясната обувка го възпрепятства. Получава се ударна вълна в предната част на ходилото, която предизвиква болка.

Какво е решението? Избягвайте високите токче­та и използвайте удобна стелка за предната част на ходилото, която да омеко­ти натиска. Ако това не е достатъчно, консултирайте се с ортопед и ревматолог. Като превенция се пре­поръчва дългото ходене пеша с удобни обувки и избягването на излишни килограми след 40-годишна възраст.

На каква въз­раст се оперира „халукс валгус“?

Тази неестетична де­формация на кокалчето на палеца може да се коригира, когато започне да причинява болки при ходене и трудности за намиране на подходящи обувки. Не бива обаче да се чака болките да станат много силни – резултатът от операцията ще е по- добър, ако се реагира на­време. Прилага се местна упойка. Престоят в болни­ца е 3 дни, а възстановява­нето, преди да тръгнете отново на работа, трае около месец.

 

Предлагаме ви няколко съвета за лесна грижа за ходилата!

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *