ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Късогледството – болестта на отличниците

Как да опазим зрението на децата?

Повече от половината от учениците в средното училище носят очила. А в основното училище всеки пети е късоглед. Възможно ли е да запазим зрени­ето на децата ни?

Нека първо кажем нещо за успокоение на родителите на прилежните ученици – макар да наричат късогледството „болестта на отличниците“, пъл­ните шестици не водят непремен­но до очилата. Още като се пог­ледне в очите на новороденото, често може да се предскаже дали го застрашава късогледство или не. А това означава, че то може да се предотврати, ако се заловим за работа още от първите месеци на бебето.

Какво ни обещава наследството?

В групата на риска влизат преди всичко децата на късогледите родители. Ако и таткото, и майката са късогледи, веро­ятността и детето да бъде късогледо е много голяма. Причината за това е, че мри тези хора съединителната тъкан е слаба. У човека със здраво зрение очната ябълка се изтегля, когато той разглежда близо разположен предмет, а когато пре­мества поглед надолу, ябълката си връща предишната кръгла форма. Ако склерата (обвивката на очната ябълка) е слаба, тя не се справя с функциите си и й е труд­но да придаде на очната ябълка нужната форма. И тогава човек започва да вижда отдалечените предмети неясно.

Повечето новородени са далекогледи – това е норма на природата!

Ако дете на 1 годинка има далекоглед­ство +1, а не +3 диоптъра, какъвто най- често е случаят при бебетата, то е пре­тендент за това, че в бъдеще ще получи детско късогледство. Недоносените деца също са кандидати за очила. Рискуват и тези, които страдат от алергии, често бо­ледуват от грип, ОВИ, пневмонии… При всички тези деца се нарушава обмяната на веществата, страда кръвоснабдяването на очите, променя се структурата на склерата: тя става податлива, при зри­телно натоварване се разтяга и не връща на ябълката първоначалната й форма. Така че зрението на тези деца трябва много да се пази.

Не слагайте децата пред телевизора преди 3 години, а на компютър им позволявайте да иг­раят чак след 8 години!

Защо да се лекува, щом не може да се излекува?

Да, късогледството не може да се излекува. Но когато при децата за­почва да се хаби зрението, това може да бъде и така нареченото фалшиво късогледство: само отслабване на цилиарния мускул. А то може да се излекува. Важното е да се започне навреме, докато не се е превърнало в постоянно. За целта е нужно систем­но да се проверява зрението. Но дори ако се развива истинско късогледство, процесът може да бъде спрян. Сега за профилактика и лечение на късогледството има добри методики: магнитна терапия, лазерно лечение, пмневмомасаж – специални очила, които масажират очите и подобряват работос­пособността на цилиарния мускул, фи­зиотерапия. Използва се в комплексно­то лечение и електропунктурата – една от разновидностите на рефлексотерапията. В класическата рефлексотерапия на биологично активните точки се въз­действа с игли, а при електропункту­рата се работи с микродози ток. Тези процедури са безболезнени. Пък и рефлексотерапията оздравява целият ор­ганизъм.

Гимнастика за уморени очи

Научете детето всеки ден в паузите между заниманията да прави гимнастика за очите и масаж, който снема зрителната умора. Масажът е лесен и приятен. Той подобрява кръвообращението и нормализира очното налягане.

  • Масажираме с палците от външната страна на ноздрите към ъгълчетата на очите, после без да отлепваме ръце – до веждите, и накрая – от външния край на веждите до вътрешния. Повтаряме 18 пъти.
  • Затваряме очи и нежно масажираме очните ябълки от външните ъгълчета на очите към вътрешните. Повтаряме 18 пъти.

За гимнастиката е нужно да направим с флу­мастер точка с диаметър 3 мм на равнище­то на очите върху стъклото на прозореца. Да се отдръпнем от прозореца с 30 см назад и да гледаме 5 секунди в нея, 5 секунди далеч през прозореца – и така 3-5 минути. Това е добра тренировка за очния мускул. Ако вече има късогледство и на детето са му изписа­ни очила, нека прави тази гимнастика с тях.

 

 5 златни правила за зрението на детето

 

 


Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *