Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Генна терапия помага при Хемофилия

Това означава, че пациентите повече няма да се нуждаят от постоянен прием на лекарства!

Група британски и американски изследователи изпитали новия метод върху шестима пациенти. Медицин­ският експеримент се състоял във вкарване на вирус в болния, който да достави в неговия организъм гените, отговарящи за изработката на онзи важен фактор, помагащ за съсирването на кръвта.

Четирима от пациентите наистина прекратили приема на лекарства. Лека­рите смятат, че новият метод по генна терапия може по радикален начин да промени живота на хиляди хора.

Ще припомним, че хемофилията се предизвиква от дефектния кръвен фактор XI, чието производство е доста скъпо. Изследователи от Университет­ския колеж в Лондон и специализирана детска болница в САЩ са си поставили за цел да решат този проблем. В ка­чеството на изходен вирусен материал те взели аденовирус, който обикнове­но не предизвиква никакви симптоми. Той бил генетично модифициран с цел доставка на генетичен материал в чернодробната тъкан – необходим за изработката на същия този фактор XI.

Това е просто удивително – разказ­ва 31-годишният лондончанин Себастиян Мичъл. – Нямам никакви странични ефекти и вече не е нужно по два пъти в седмицата да ми поставят инжекции. Когато се порежа при бръснене, кръвта бързо престава да тече, по-рано не беше така„.

Сега играя футбол, бягам и участ­вам в триатлон – разказва с радост за себе си друг от участниците в експери­мента, 26-годишният Карл Уокър. – По-рано ми се налагаше да си поставям инжекции, за да избягвам травмите и кръвотеченията. Сега нищо такова не се изисква„.

Тези клинични изпитания са поста­вили на тежка проверка безопасността на новия лечебен метод. Изискват се допълнителни изследвания за неговата ефективност. Необходимо е също така по-продължително наблюдение на пациентите за определения период на действието на вирусния материал.

Изпитанията показали, че след 7 до 9 седмици след вкарване на вирусния материал се наблюдавала имунна реакция против инфектираните черно­дробни клетки. Обаче те се справили с нея с помощта на стероиди.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *